OAMENII CETĂȚII | Destine basarabene la Teatrul Radiofonic, Radio România (AUDIO)

  • 25 Septembrie 2021 14:35
0%
00:00:00
00:00:00

Reuniunea teatrelor românești 2021 a adus spre audiția publicului de la Chișinău câteva noi spectacole radiofonice, din seria Biografii. Memorii, realizate de Teatrul Național Radiofonic București, împreună cu Teatrul Național Mihai Eminescu de la Chișinău. „Am devenit o echipă, o familie”, spun realizatorii TN Radio România, despre colaborarea cu actorii de la Chișinău. Spectacolele prezentatate la Chișinău aduc în prim-plan momente istorice și destine ale basarabenilor frânte de regimurile comuniste. Ascultați un interviu cu Magda Duțu, Ion Costin Manoliu, Milica Creiniceanu și Mirela Georgescu de la Teatrul Radiofonic București.

UN SECOL DE TEATRU ROMÂNESC LA CHIȘINĂU a fost transpus în două spectacole radiofonice „Răsărit de soare” și „Revanșa memoriei interzise”. Scenariul: Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică: Magda Duțu și Ion Costin Manoliu, regia artistică: Petru Hadârcă. Scenariul după care au fost realizate cele două spectacole radiofonice are la bază cercetarea istoriei Teatrului Național din Chișinău și aduce în prim-plan momente semnificative și personalități ale culturii române și ale artei teatrale. Spectacolele cuprind și fragmente din piese de teatru și emisiuni radiofonice, precum și mărturii ale marilor actori Costache Antoniu și Eugeniu Ureche.

Un alt destin basarabean, al unei femeie basarabence refugiate în România în 1944, este prezentnat în spectacolele radiofonice CATINCA – COPILUL ȘI VÂLTOAREA VIEȚII. FEMEIA ȘI PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI. Scenariile după care au fost realizate spectacolele radiofonice, aparțin Raisei Radu, profesor universitar și autor al mai multor texte care au stat la baza unor creații din seria Biografii, memorii. Catinca este mama Raisei Radu, iar scenariile sunt inspirate de fapte reale. Spectacolele – producții ale Teatrului Național Radiofonic, realizate în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău – spun povestea unei femei puternice dintr-un sat din nordul Basarabiei, care înfruntă primejdiile refugiului și atitudinile, uneori ostile, ale oamenilor și autorităților. Toate acțiunile sale au loc în contextul ocupației Basarabiei de către sovietici, refugiul basarabenilor în România, deportările în Siberia.

Inspirat de evenimente reale, spectacolul radiofonic ULTIMA RAZĂ aduce în prim-plan, personalități ale istoriei României: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Prințul Nicolae, diplomatul și omul politic Constantin Argetoianu, aghiotantul și secretarul particular al Reginei Maria, generalul Eugen Zwiedineck, episcopul romano-catolic Anton Durcovici, istoricul, criticul literar, ziaristul, dramaturgul, parlamentarul, prim-ministrul Nicolae Iorga, ziaristul Grigore Malciu, fost director și co-proprietar al cotidianului “Informația zilei” din București. Acțiunea se petrece într-un spațiu concentraționar – Închisoarea Jilava, Fortul 13, Celula nr.8, anii 1950 – 1951, cu trimiteri în anul 1931, la Palatul Regal.

SANDU TUDOR – FLOAREA DE FOC A RUGULUI APRINS - Scenariul radiofonic alcătuit de Ion Costin Manoliu urmărește devenirea întru ființă a celui care avea să treacă la Domnul ca mucenic, în închisoarea de la Aiud, la 17 noiembrie 1962: Sandu Tudor – Ieroschimonahul Daniil de la Rarău. Icoana acestei mari personalități duhovnicești e conturată prin propria sa mărturie, prin scrierile sale și întregită de cei care i-au fost martorii urcușului duhovnicesc: scriitorul și profesorul universitar de chimie Alexandru Codin Mironescu, Ieromonahul Benedict Ghiuș, Ieromonahul Sofian Boghiu, Ieromonahul Andrei Scrima, Ieromonahul Vasile Vasilache – starețul Mănăstirii Antim în anii 1944-1948, poetul și economistul Paul Sterian, Înalt-Preasfințitul Antonie Plămădeală – Mitropolitul Ardealului (1981-2005), Ieromonahul Roman Braga.

Aceste spectacole le puteți asculta și pe https://www.eteatru.ro/#art-index/reuniunea-teatrelor-naionale-de-la-chiinau-2021/7621.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău