Oamenii care își „donează” ziua de naștere

  • 23 Octombrie 2016 20:06
Oamenii care își „donează” ziua de naștere

O metodă inedită de a face bine prinde contur și în România: din ce în ce mai mulți români aleg să nu își sărbătorească ziua de naștere, ci să o „doneze”. În acest fel, banii destinați cadourilor se transformă în ajutor pentru cei care au nevoie. Ideea a pornit din vestul Europei și a schimbat multe vieți.

Tânăra din imagini face zilnic naveta cu autobuzul de la Valea Screzii până la Vălenii de Munte, acolo unde se află școala la care învață. Trăiește la un centru social pentru copii și tineri defavorizați, dar cu toate acestea își dorește un viitor mai bun. Drumurile obositoare se vor scurta în curând, pentru că lucrările la internatul la care urmează să se mute sunt aproape finalizate. Este ceea ce a reușit să facă fundraiserul Daniel Mereuță, prin intermediul unei platforme care strânge bani pentru a ajuta organizațiile nonguvernamentale din România.

„Pentru mine, să contribui în comunitate, să ajut semenii e un obiectiv. Și nu este unul total altruist. Eu chiar cred că dacă ne ajutăm semenii și noi înșine o să trăim mai bine. Dacă avem mai puțini copii needucați sau dacă avem mai puțini copii orfani sau dacă avem copii mai sănătoși, cu siguranță societatea și ea per ansamblu e mai sănătoasă”, a spus Daniel Mereuță.

De la această idee au pornit și inițiatorii proiectului Galantom. Au creat o platformă prin care oricine poate contribui la schimbarea în bine a societății.

„Definiția din dicționar este că galantom e un om care ajută în mod dezinteresat și mărinimos și asta este ceea ce încercăm și noi să adunăm pe platformă, o comunitate de oameni care doresc să se implice fără niciun interes personal”, a explicat Gabriel Solomon, inițiatorul proiectului.

Daniel Mereuță este directorul unui call center iar în timpul liber face voluntariat și organizează, de cinci ani, evenimente sportive caritabile. A reușit să strângă în tot acest timp, peste 220.000 de lei pentru copiii de la Valea Screzii. Datorită proiectului Galantom, și-a făcut cunoscută cauza și a convins mulți oameni să se implice.

Am putut să facem foarte multe lucruri. Să-i ajutăm să termine case, să facă spre exemplu solarii pentru legume, într-un an am achiziționat centrală pe lemne pentru încălzirea caselor în care stăteau bebelușii și așa mai departe”, a spus Daniel Mereuță.

Există peste 100 de organizații nonguvernamentale înscrise pe platforma Galantom. Iar variantele de sprijin sunt și mai multe. Ideea care a prins cel mai bine până acum a fost aceea de a-ți dona ziua de naștere, lucru pe care îl poate face oricare dintre noi. Ideea i-a surâs și lui Ionuț Rădulescu, basistul formației Trooper.

„I-am anunțat pe prietenii mei că aș vrea ca anul acesta să nu primesc cadourile pe care le primesc de obicei și că aș vrea să ne unim eforturile și să încercăm să aducem o mică bucurie, o rază de lumină pentru cei care au mai multă nevoie de ajutor decât avem noi. Mi s-a părut cel mai mic efort pe care l-aș putea face și un lucru foarte frumos pentru oamenii care sunt acolo și care au nevoie de ajutor, dar cred că cel mai mult au nevoie să știe că n-au fost uitați”, a spus Ionuț Rădulescu.

Organizația pe care Ionuț Rădulescu a ales să o sprijine a primit, datorită gestului artistului, peste 900 de lei, bani strânși de la prietenii și apropiații acestuia. De asemenea, și jurnalista Alice Năstase Buciuta a renunțat la cadouri anul acesta, tot pentru o cauză nobilă.

„Din păcate este un an cu multe încercări și prietena mea cea mai bună, Simona Catrina, jurnalistă ca noi a aflat că suferă de o boală necruțătoare și are nevoie de foarte multă susținere, inclusiv financiară. Așa că am preferat să nu cheltuiesc cu o petrecere și să aștept daruri de la cei care țin la mine, ci să îi rog pe toți cei care mă cunosc să facă o donație pentru Simona Catrina. În momentul în care pornești la un asemenea drum ți se pare că au mai făcut-o și alții, nu e mare lucru, se strâng niște bani într-un cont, merg mai departe și că lucrurile merg firesc, dar de fapt în ziua aia e o asemenea încărcătură de emoție și de bucurie și de tristețe deopotrivă, pentru că uite, până la urmă ne mobilizăm mai mult atunci când e greu, deși până la urmă ar trebui să fim uniți și să ne arătăm iubirea unii față de alții și când ne este bine”, a povestit jurnalista.

Până acum, Alice a reușit să strângă pentru tratamentul prietenei sale peste 5000 lei.

„Anul ăsta sunt 170.000 de Ron strânși, doar prin această campanie de a-ți dărui ziua de naștere”, a precizat inițiatorul proiectului Galantom.

Deși în Europa această idee a prins mult mai bine, de la an la an, donațiile devin tot mai numeroase și în România. Dovadă că oamenii nu au uitat sa fie buni.

„Atâta timp cât statul prin mecanismele lui nu face nimic concret ca să-i ajute, cred că singura variantă rămâne ca noi să ne ajutăm între noi. Că până la urmă asta este cea mai bună dovadă de umanitate pe care o putem da”, a spus basistul Trooper.

„Când dai bine, simți întorcându-se înmiit către tine binele lumii. Și nu știu de ce uităm să facem asta și e mare păcat. Ar trebui să învățăm să facem gesturi nobile de când suntem copii, să-i învățăm pe copiii noștri la școală că binele dat înseamnă bine primit și să păstrăm între noi această ștafetă a faptelor bune care ne înnobilează și dă un sens extraordinar vieții noastre. Sunt vremuri grele și vremuri de criză și totuși, generozitatea și noblețea sufletului românesc n-a intrat în criză”, a adăugat Alice Năstase Buciuta.

Sursa: digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău