OAMENI ȘI IDEI | Travel blogger, Natalia Ciobanu: „Republica Moldova are un potențial turistic mare, dar încă mai e de lucru la empatia localnicilor” (Video)
-
14 Octombrie 13:27
Invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău a fost Natalia Ciobanu, travel blogger, care promovează frumusețea și unicitatea Republicii Moldova din toate perspectivele. Cu o experiență vastă în explorarea lumii, Natalia a vizitat peste 140 de țări, dar și multe teritorii, considerând că nu doar granițele definesc un loc, ci și poveștile și oamenii care îl alcătuiesc. În cadrul interviului, Natalia a împărtășit gânduri despre călătorii, bani, tradiții, dar și despre Republica Moldova, țara pe care o laudă și o promovează neîncetat.
Republica Moldova este frumoasă, dar nu este pregătită pentru turism, a spus Natalia, evidențiind că, deși lucrurile s-au schimbat în bine de-a lungul anilor, există încă mult loc de îmbunătățire. Ea a subliniat faptul că turismul din țară este, în prezent, mai degrabă orientat către moldoveni decât către vizitatorii străini, în special cei care călătoresc cu rucsacul în spate.
„Moldova este frumoasă, dar nu este pregătită pentru turism, totuși pe parcursul anilor lucrurile s-au schimbat, dar eu am impresia că turismul este făcut pentru moldoveni, nu este un turism făcut pentru străini sau pentru acei călători cu rucsacul în spate, cei care ar putea să vină aici și să promoveze și ei la rândul lor țara. Acum noi avem locuri în Rep. Moldova care pentru noi sunt conflicte politice, însă pentru turiștii străini acele locuri sunt curiozități, iar noi trebuie să știm cum să le punem în față oamenilor străini, locurile noastre turistice. Moldova este o țară mică, dar ca să ajungi în partea de Nord îți trebuie o zi întreagă, pentru că nu avem acele drumuri în care să mergi cu 110 km pe oră și atunci ar trebui de făcut ceva prin împrejurimile Chișinăului, acolo unde persoana să aibă unde să se oprească pe o noapte, două, iar apoi să aibă traseul care să îi de-a o imagine a țării, unde este mâncarea, cramele noastre cu vin, să vadă și diferența urară și cea urbană. Totodată, cred că încă mai este de lucrat la empatia localnicilor, ca aceștia să fie mult mai deschiși pentru turiști, unii sunt încă închiși și reci, însă un zâmbet face foarte multe. Avem un viitor bun al turismului aici la noi acasă, însă mai sunt multe la ce avem de lucru”, spune Natalia.
Pe lângă peisajele pitorești, Natalia a evidențiat bogăția tradițiilor locale, vinul de calitate și mâncarea delicioasă, elemente care atrag curiozitatea turiștilor străini. De asemenea, Republica Moldova are o situație politică intrigantă, care pentru străini devine o oportunitate de a descoperi locuri controversate, precum Transnistria și Găgăuzia. Ea a remarcat că, pentru turiști, aceste locuri sunt o sursă de fascinație, nu doar o reflecție a conflictelor politice.
Un alt aspect unic despre Republica Moldova este modul în care a fost percepută pe scena internațională în ultimii ani. Natalia a povestit că mulți confundau Moldova cu Maldive, dar, de când a început războiul din Ucraina, Republica Moldova a ieșit în evidență ca prima țară care a oferit sprijin refugiaților. Acest gest umanitar a contribuit la crearea unei imagini pozitive: „Moldova – o țară mică, cu o inimă mare.”
Locuri de vizitat în Republica Moldova
În călătoriile sale, Natalia a descoperit și unele dintre cele mai pitorești locuri din țară, unele mai puțin cunoscute chiar și de moldoveni. Un exemplu este Naslavcea, considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Republcia Moldova. Alte destinații turistice populare sunt Orheiul Vechi, Polobocul și Găgăuzia. Natalia a lăudat diversitatea evenimentelor și festivalurilor organizate în Republica Moldova, recomandând perioada mai-octombrie, ca fiind cea mai potrivită perioadă pentru a explora țara.
Interviul integral cu Natalia Ciobanu îl puteți urmări în continuare: