OAMENI ȘI IDEI | Recuperarea postnatală – o prioritate ignorată în R. Moldova. Victoria Esmanciuc ne spune despre etapele vindecării corecte (VIDEO)

  • 05 Decembrie 11:35
OAMENI ȘI IDEI | Recuperarea postnatală – o prioritate ignorată în R. Moldova. Victoria Esmanciuc ne spune despre etapele vindecării corecte (VIDEO)

În cadrul emisiunii OAMENI ȘI IDEI, de la Radio Chișinău, am discutat cu Victoria Esmanciuc, specialistă în mișcare și recuperare, antrenoare de pilates și kinetoterapie. Discuția a acoperit subiecte esențiale precum recuperarea postnatală, pilatesul, kinetoterapia și corectarea posturii.

Pilates – între mit și realitate 

Un punct important discutat a fost diferența între pilates și yoga, două discipline adesea confundate:
Oamenii foarte des confundă pilatesul cu yoga. Diferența însă, este fundamentală: yoga are o componentă spirituală puternică, fiind orientată spre echilibrarea minții și dezvoltarea spirituală. Pilates, în schimb, este o metodă strictă de recuperare, în care mișcările sunt controlate și limitate la amplitudinea potrivită fiecărei persoane. Dacă un instructor de yoga învață și pilates, rezultatele pot fi excepționale, dar pilatesul rămâne o tehnică de recuperare, nu doar un antrenament fizic,” explică Victoria Esmanciuc.

Recuperarea Postnatală – Ignorată de oameni, dar esențială pentru mame

Cea mai amplă parte a discuției s-a concentrat pe recuperarea postnatală, un subiect despre care, în opinia invitatei, nu se vorbește suficient în Republica Moldova:     
„Misiunea mea este să dezvolt această temă. Majoritatea populației nici nu conștientizează importanța recuperării postnatale, iar medicii obstetricieni nu o promovează așa cum ar trebui. Cea mai mare problemă este că la noi, populația pur și simplu nici nu se interesează de această întrebare sau problemă. Mai sunt încă câteva persoane care încearcă să vorbească despre asta, dar nu sunt luate în serios, iar medicii noștri obstetricieni ar trebui să studieze, să vorbească despre această metodă și să o promoveze, dar din păcate nu prea se vorbește la noi despre asta, în special medicii nu vorbesc despre asta.    

Primul pas de recuperare postnatală este ca în primul rând, femeia să studieze cum are loc nașterea. Marea majoritate nasc, dar nu știu cum are loc acea naștere, însă recuperarea postnatală corectă se începe în primele 20 de minute după ce ai dat naștere copilului.  Contactul piele pe piele și alăptarea sunt esențiale, stimulând producția de oxitocină, care accelerează vindecarea. Alăptarea naturală a copilului respectiv, stimularea mameloanelor duce la aceea că femeia se recuperează mult mai ușor. A treia regulă de bază este ca femeia după naștere să fie culcată la pat cel puțin cinci zile, nu știu de unde s-a luat informația că în spitale, medicii le spun femeilor să meargă pe hol și să facă mișcare, ceea ce este greșit. Deci, dacă efectuezi acești pași practic 50% din recuperarea postnatală tu ai efectuat-o deja, cealaltă parte de 50% sunt detalii. Alte modalități de recuperare sunt pilatesul și terapia manuală. Sala de forță este exclusă după naștere, efortul fizic trebuie să fie doar culcat – efort fizic specializat pentru mame”,
explică Victoria.

O Meserie a Mișcării Elegante

Pe lângă partea tehnică, Victoria Esmanciuc și-a exprimat pasiunea pentru această profesie, apreciind frumusețea și rafinamentul mișcărilor corecte: 
„Îmi place foarte mult profesia mea pentru oportunitatea de a admira mișcările elegante, rafinate și naturale ale corpului, atât la femei, cât și la bărbați. Mi-am dedicat cariera învățării mișcării conștiente și corecte,” a declarat antrenoarea.    

Tot interviul cu Victoria Esmanciuc îl găsiți în continuare:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ploaie ușoară
Umiditate:98 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
3
Tue
7
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău