OAMENI ȘI IDEI | Psihologul Lidia Morgoci a vorbit despre astenia de toamnă și cum schimbările de anotimp ne influențează psihicul (Video)

  • 18 Septembrie 15:33
OAMENI ȘI IDEI | Psihologul Lidia Morgoci a vorbit despre astenia de toamnă și cum schimbările de anotimp ne influențează psihicul (Video)

În cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, psihologul Lidia Morgoci a abordat un subiect extrem de actual și relevant pentru această perioadă a anului: astenia de toamnă. Discuția s-a axat pe oboseala intensă pe care o resimt mulți oameni în timpul tranziției dintre anotimpuri și pe modul în care starea de spirit poate fi influențată de schimbările meteorologice, dar și de fusul orar.

Lidia Morgoci a explicat că astenia de toamnă nu este o boală, ci o stare de adaptare la schimbările de temperatură și de lumină care apar odată cu venirea toamnei. Ea a subliniat că psihicul nostru joacă un rol esențial în această tranziție. După o vară plină de soare, interacțiuni sociale și activități în aer liber, corpul nostru se confruntă cu schimbările bruște ale mediului – zile mai scurte, frig, ceață – ceea ce poate duce la o stare generală de indispoziție și oboseală.

Astenia de toamnă este adaptarea corpului nostru la schimbarea de la cald la rece sau invers. Nu este o diagnoză medicală, ci o perioadă de tranziție. Psihicul nostru se opune schimbărilor, pentru că tot ce este nou este perceput ca fiind deranjant. După trei luni de vară însorită, ne adaptăm mai greu la zilele mai scurte și la frigul toamnei”, a declarat Lidia Morgoci.

Cum afectează schimbările de vreme starea noastră de spirit?

Lidia Morgoci a adus în discuție și influența convingerilor personale asupra stării noastre de bine. Oamenii care sunt optimiști și se adaptează ușor la schimbări resimt mult mai puțin astenia de toamnă. În schimb, persoanele care au convingeri limitative, cum ar fi „dacă plouă mă vor durea articulațiile” sau „când se schimbă vremea, tensiunea mea crește”, se confruntă cu mai multe dificultăți în această perioadă.

Aceste convingeri limitative au un impact major asupra stării de bine, acestea vin încă din copilărie. De aceea, dacă ne așteptăm să ne simțim rău când vremea se schimbă, e posibil să avem simptomele pe care le anticipăm”, a explicat psihologul.

În cadrul emisiunii de la Radio Chișinău, Lidia Morgoci a oferit și câteva sfaturi practice pentru a preveni și gestiona starea de epuizare asociată cu astenia de toamnă: „Adaptarea la noile condiții durează în jur de o lună, iar în această perioadă este esențial să respectăm câteva reguli simple pentru a ne păstra energia și echilibrul psihic, acestea fiind: somnul de calitate, activitatea fizică și hidratarea și alimentația echilibrată”.

Astenia de toamnă nu trebuie să ne sperie, ci trebuie privită ca o perioadă normală de adaptare a organismului. Cu puțină disciplină în ceea ce privește somnul, alimentația și activitatea fizică, putem trece cu bine peste aceste momente de oboseală și indispoziție. Esențial este să conștientizăm impactul pe care propriile noastre convingeri îl au asupra stării de spirit și să ne concentrăm pe gânduri pozitive și sănătoase”, a explicat Lidia Morgoci.

Interviul integral cu Lidia Morgoci îl puteți urmări în continuare: 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău