OAMENI ȘI IDEI | Paula Bodlev: „Studenții care învață peste hotare consider că au obligația să se reîntoarcă în Rep. Moldova, ținând cont și de parcursul european al țării (Video)
-
15 Iulie 2024 16:35
„Federația Tinerilor Basarabeni îndeamnă studenții care învață peste hotare să se reîntoarcă în Rep. Moldova, ținând cont și de parcursul european al Rep. Moldova. Este o nevoie acută de tineri bine pregătiți și dornici să facă treabă”, a declarat președinta Federației Tinerilor Basarabeni din România, Paula Bodlev, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău. Ea a subliniat rolul tinerilor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, precizând că doar astfel putem să evoluăm ca și stat:
„În această toamnă vom organiza un nou proiect care se numește Summitul Tinerilor din Rep. Moldova, aflat deja la a doua ediție, unde încercăm să creăm o platformă de comunicare între tinerii basarabeni care studiază în România și cei care studiază aici, în Rep. Moldova. Cel mai important în acest proiect este rolul tinerilor în procesul de integrare europeană a Rep. Moldova. (...) În primul rând, noi ca Federație recomandăm tuturor tinerilor care studiază în România să se reîntoarcă în Rep. Moldova. Acest acord între Rep. Moldova și România a avut ca obiectiv principal pregătirea tinerilor basarabeni în România pentru ca ulterior aceștia să se întoarcă în Rep. Moldova și să aplice aici, acasă, ceea ce au însușit în străinătate. Ținând cont și de parcursul european al Rep. Moldova, este o nevoie acută de tineri bine pregătiți și dornici să facă treabă. Chiar dacă tinerii nu își doresc neapărat să își dezvolte un viitor în Rep. Moldova, consider că este obligația fiecăruia de a se reîntoarce măcar un an sau doi ca să pună umărul la construcția țării și la evoluția ei. Parcursul european al Rep. Moldova este un subiect destul de important acum pentru societatea noastră, este important și pentru tineri, dar și pentru viitorul Rep. Moldova. Astfel putem să evoluăm ca și stat, uitându-ne doar la reformele care se fac deja prin aceste acorduri de aderare, câte facilități pot primi tinerii și câtă mobilitate există deja în rândul acestora”, a declarat Paula Bodlev.
Referindu-se la opțiunile de studii în România, ea a menționat că mulți tineri din Rep. Moldova aleg universitățile din orașele Cluj, Iași și Timișoara. „Bursele, cazarea gratuită în cămine, dar și programul Erasmus, sunt principalele avantaje. România este destul de ofertantă pentru absolvenții de liceu și anume pe zona de învățământ universitar, deoarece statul român oferă atât bursă românilor de pretutindeni, cât și loc de cazare gratuită în cămine, dar și studii bugetate, ceea ce în Rep. Moldova uneori este mai greu de obținut. Acum s-a modificat și legea învățământului superior și s-a mărit bursa românilor de pretutindeni de la 325 de lei - la 900 RON, cred că este mai mult decât suficient pentru un student”, spune Paula Bodlev.
Tinerii care doresc să-și continue studiile în România pot accesa pagina Ministerului Educației la secțiunea „Români de Pretutindeni învățământ Universitar”, unde vor găsi link-uri la majoritatea platformelor de admitere a Universităților din România.
Interviul integral cu Paula Bodlev îl puteți urmări în continuare: