OAMENI ȘI IDEI | Patricia Caraman: „Tinerii au viitor în Republica Moldova, însă eu plec pentru că domeniul aviației este foarte slab dezvoltat aici” (Video)

  • 29 Iunie 14:25
OAMENI ȘI IDEI | Patricia Caraman: „Tinerii au viitor în Republica Moldova, însă eu plec pentru că domeniul aviației este foarte slab dezvoltat aici” (Video)

Patricia Caraman este eleva care a fost eliberată de la trei examene de Bacalaureat, cu nota 10 din oficiu, iar ulterior a luat nota 10 și la al patrulea examen - matematica. Tânăra provine dintr-o familie de medici și visează să devină pilot. Patricia a vorbit, în cadrul emisiunii „OAMENI ȘI IDEI” de la Radio Chișinău, despre visul ei de a deveni pilot, dar și provocările pe care le întâmpină la acest capitol, cel mai mare obstacol fiind suma financiară pentru școala de aviație din Ungaria.

„Dintotdeauna voiam să mă prezint la un anumit nivel. Iar pe parcursul anilor am înțeles că îmi doresc să fiu mai sus și să-mi creez o imagine frumoasă despre mine, care a presupus multă muncă și dedicație.”, spune Patricia.      

Vorbind despre visul și viitorul Patriciei, aceasta a declarat că o școală simplă de pilot presupune costuri începând cu 20 de mii de euro, iar o bursă i-ar ușura povara financiară.

„Cel mai mare vis al meu este să obțin o bursă de pilot în Ungaria. Este un proces destul de lung și presupune foarte multă muncă, atenție și concentrare, ca să poți să-ți prezinți abilitățile în cel mai bun mod. Dacă voi obține acea bursă, calea mea de a deveni pilot va fi mult mai ușoară, pentru că cel mai mare impediment la momentul actual este suma financiară. O școală de pilot este destul de costisitoare - e începând cu 20 de mii de euro, iar bursa mi-ar ușura povara financiară”, a spus Patricia. 

Tânără a mai vorbit în cadrul emisiunii de la Radio Chișinău despre schimbările care ar trebui să fie făcute în sistemul educațional, o problemă foarte gravă fiind manualele vechi la unele discipline.

„O problemă gravă și actuală în liceele din Republica Moldova, la moment, sunt manualele. La limba română sunt manuale care au fost editate cu cinci sau zece ani în urmă. Curriculumul se schimbă, însă manualul rămâne același și multe exerciții din manual sunt irelevante - sunt 20 de exerciții unde dezvolți aceeași abilitate. Da, practica este foarte importantă, dar trebuie să fie dozată și logică. De asemenea, profesorii trebuie să încerce și metode interactive de predare, nu doar din cărți”, a precizat Patricia.        

Tinerii au viitor în Republica Moldova, însă eu am ales să plec pentru că aviația este foarte slab dezvoltată aici. Asta e cel mai trist, noi nu avem baze de zbor în Republica Moldova, avem doar niște companii care au contracte cu țara noastră, dar un centru de pregătire nu avem”, a mai spus Patricia.

 

Interviul integral cu Patricia Caraman îl puteți urmări în continuare:  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
35,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:6,17 m/s
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
23
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău