OAMENI ȘI IDEI | Octombrie este luna conștientizării sindromului Down. Despre ce ESTE și ce NU este acesta ne spune Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena mea” (VIDEO)
-
19 Octombrie 12:55
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă oamenii cu sindrom Down este atitudinea altor persoane care nu înțeleg ce înseamnă să aibă sindromul Down. În ciuda multor informații care există, oamenii încă nu văd persoana, ci doar sindromul Down. În contextul lunii octombrie, luna conștientizării și acceptării a sindromului Down, invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău a fost Ludmila Adamciuc, fondatoarea organizației „Prietena mea”.
Ca statistici, în lume un copil din 800 are sindrom Down. Asta înseamnă că în lume există 50 de milioane de persoane cu acest sindrom.
Ludmila Adamciuc a transformat provocările personale în misiunea de a educa și sensibiliza comunitatea. Prin inițiativele sale, organizația „Prietenă mea” oferă sprijin familiilor, educă publicul și colaborează cu instituții. Luna octombrie este luna conștientizării sindromului Down, de aceea am vorbim cu Ludmila Adamciuc despre impactul organizației sale și despre cum putem, cu toții, contribui la o societate mai deschisă și mai empatică.
„Este admiral cum în această lună activitățile în școli sunt tot mai multe, asta se întâmplă în fiecare zi în această perioadă. Zilnic primesc mesaje. (...) Atunci când într-o clasă este un copil, doi, trei mai diferiți, copiii învață valori de-a dreptul în practică, care nu pot fi învățate din poezii sau exerciții la matematică. Cum ar fi să fie buni, să ajute, să ofere suport, să fie atenți și multe altele, care nu strică deloc pentru adultul care urmează să devină acel copil. Din păcate, cercul vieții este că părinții la un moment dat devin neputincioși și ei sunt cei care au nevoie de sprijin. De aceea, este un mare beneficiu atunci când în clasă există această diversitate, pentru că copilul are foarte bune exemple de urmat și din acest motiv eu sunt împotriva școlilor speciale, unde sunt copii doar cu necesități speciale. Și ceilalți copii, care nu au vreo dizabilitate își dezvoltă gradul de empatie. (...)
Iar ceea ce ține de părinți, eu cred că este foarte important să învățăm copiii de mici, că în această lume sunt oameni foarte diferiți și nu mă refer aici doar la sindromul Down, pentru că nivelul de bullying între copii este destul de mare. Trebuie să privim lucrurile de la egal la egal, cum am dreptul eu să vin la școală, același drept îl are și un copil cu Sindromul Down”, declară Ludmila Adamciuc.
Interviul integral cu Ludmila Adamciuc îl puteți urmări în continuare: