OAMENI ȘI IDEI | Nu există alimente care îngrașă, este importantă combinația și cantitatea lor. Pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată avem nevoie de toată gama de gusturi de alimente (AUDIO, VIDEO)

  • 28 Martie 2023 10:33
0%
00:00:00
00:00:00

Petronela Timercan specialistă în nutriție și psihosomatică a explicat în emisiunea Oameni și Idei de la Radio Chișinău, ce înseamnă de fapt nutriția și ce rol are acest fenomen în viața noastră de zi cu zi. „Statistica arată că după 25 de ani, majoritatea cetățenilor moldoveni sunt bolnavi, acest lucru ne spune că ne lipsește cultura alimentară”, menționează nutriționista.

Corpul nostru nu trebuie să fie un coș de gunoi, în care să aruncăm de toate, dar din contra, să fie casa sufletului nostru, să avem grijă să-i oferim hrană de bună calitate și cu o energie înaltă, spune Petronela Timercan:

„Nutriția este știința care studiază alimentația și fiecare grup alimentar în parte și explică care aliment este nutritiv și mai puțin nutritiv. Nu există alimente care îngrașă, chiar și acel fast food, pizza, paste, pentru că  este importantă combinația și cantitatea lor. În general, pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată noi avem nevoie de toată gama de gusturi de alimente și cantitatea corespunzătoare. Săptămânal să avem grijă ca în meniul nostru să fie carne, pește, lactate și trebuie să vedem cum ne simțim după ce le consumăm”, spune Petronela Timercan.

Specialista accentuează și cât de important este postul pentru organismul uman:
Este bine să facem această pauză alimentară ca să-i oferim corpului posibilitatea ca el să se detoxifice și din timp corpul să prevină apariția unor boli, pentru că  grăsimile procesate și grăsimile trans se adună în corpul nostru și dacă la timp este făcută această pauză alimentară, atunci automat ele se detoxifică. Cantitatea mare de proteină se adună în colonul nostru și intră în putrefacție, iar apoi se transformă în  toxine și se duc la celule. De aceea, pauza alimentară este absolut benefică pentru a detoxifia corpul, dar postul nu se ține cu plăcinte din cartofi și din varză sau cu diferite patiserii - asta nu este un proces de detoxifiere pentru corp”, spune Petronela Timercan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău