OAMENI ȘI IDEI | Mihaela Ionașcu: „Autoironia este despre mine” – umorul, provocările din stand-up și publicul din Republica Moldova (Video)
-
17 Decembrie 16:55
Mihaela Ionașcu, comediantă din Republica Moldova și membră a echipei Standupovka, a fost invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, Mihaela a vorbit deschis despre lumea umorului, despre cum se construiesc glumele și despre relația dintre comediant și public.
Ce înseamnă să fii comediant: omul de pe scenă vs omul din viața reală
„Trebuie să facem diferența dintre omul care e pe scenă și omul din viața de zi cu zi. Pe scenă, comediantul interpretează un personaj. Nu știu pe nimeni care să fie exact așa cum este pe scenă și în viața reală. E total diferit ce se întâmplă pe scenă”, a spus Mihaela.
Comedia, explică ea, presupune o asumare completă – mai ales atunci când este vorba despre show-uri precum roast-urile, unde „comedianții nu trebuie să se gândească la sentimentele tale sau la supărări”.
„Când accepți să fii parte dintr-un roast, îți asumi în totalitate. (…) A avea umor e ceva foarte subiectiv, dacă cineva nu o să-mi înțeleagă gluma, asta nu înseamnă că nu are umor, pur și simplu poate acea persoană are o viziune diferită legată de un anumit subiect. E greu să spui că cineva are umor și altcineva nu are, pentru că umorul e foarte diferit - umor negru, autoironia. Cert e că, un comediant trebuie să aibă o legătură strânsă cu autoironia, pentru că în caz contrar, pot să apară supărări, eu cred că e ciudat să fii comediant și să nu fii autoironic, chiar dacă cunosc astfel de cazuri”, spune Mihaela.
Comedia în Republica Moldova – o scenă în continuă creștere
Despre publicul din Republica Moldova, Mihaela Ionașcu a avut doar cuvinte de laudă: „Comedianții sunt din ce în ce mai apreciați în Republica Moldova, iar oamenii sunt tot mai receptivi la show-uri de stand-up. Eu cred că interesul crește pentru tot ce ține de umor și asta se vede mai ales la evenimentele mari, cum a fost spectacolul de la Palatul Național”.
Reflectând asupra acestui spectacol, unul dintre cele mai mari din cariera sa, Mihaela a spus: „Am primit feedback-uri foarte bune din partea oamenilor. Știu că se poate mai bine, dar pentru un prim concert, cred că rezultatul a fost mai mult decât suficient”.
De asemenea, Mihaela a subliniat că fiecare membru al echipei Standupovka are propriul său stil, ceea ce le permite să atragă publicul. „La Palatul Național au fost cei mai buni comedianți din țară”.
Cum se nasc glumele? Procesul creativ din spatele scenei
„Să scrii glume este, de multe ori, un proces anevoios”, a recunoscut Mihaela.
„În ultima perioadă sunt în pană de idei. Cele mai recente glume au venit din discuțiile cu prietenii mei. Problema este că am multe începuturi de glume, dar finalurile – care sunt cele mai importante – încă lipsesc. Eu nu sunt genul care improvizează pe scenă. Există comedianți care se descurcă minunat cu improvizația, dar pentru asta trebuie să muncești foarte mult. Eu, în schimb, iubesc să îmi pregătesc materialul”, a împărtășit comedianta.
Fiecare glumă, spune Mihaela, trece printr-un proces de testare în fața publicului: „Toate glumele se verifică la microfonul deschis, un spațiu unde comedianții pot să-și testeze materialul. Dacă gluma este bună sau nu, se vede imediat din reacția publicului. Este un feedback autentic, pe care nu-l poți ignora”.
Interviul integral cu comedianta Mihaela Ionașcu îl puteți urmări în continuare: