OAMENI ȘI IDEI | Mariana Sîrbu, profesoara care își găsește liniștea printre albine: „Noi nu facem doar apicultură, e mult mai mult decât atât - e o bogăție pentru suflet” (Video)

  • 03 Octombrie 18:18
OAMENI ȘI IDEI | Mariana Sîrbu, profesoara care își găsește liniștea printre albine: „Noi nu facem doar apicultură, e mult mai mult decât atât - e o bogăție pentru suflet” (Video)

Știai că apicultura este știința care studiază viața, creșterea și îngrijirea albinelor, în scopul obținerii și folosirii produselor apicole și al polenizării culturilor agricole? Din punct de vedere social și economic, este recunoscut faptul că această ramură de activitate contribuie la asigurarea prosperității populației, în special din mediul rural, printr-o sursă suplimentară de venit și utilizarea superioară a resurselor naturale și umane. Iată că în cadrul emisiunii „Oameni și Idei”, invitată a fost Mariana Sîrbu, profesoară de limba română și engleză cu o pasiune neobișnuită pentru apicultură. În afara activităților sale didactice, Mariana se dedică îngrijirii albinelor.

Apicultura nu este doar o ocupație secundară pentru Mariana este ceva mai mult, declară ea. Ea mai explică că apicultura nu se rezumă doar la colectarea mierii, ci și la o disciplină aparte.

„Nu este doar mierea cea care o oferă stupul. Acesta ne oferă foarte multe produse bune și ecologice. Printre acestea se numără mierea de mai, de salcâm și de tei, precum și polenul, care este bogat în vitamine din gama B și ajută la detoxifierea ficatului și la tratarea anemiei. De asemenea se mai produc și lumânări artizanale din ceară de albine, care sunt adevărate opere de artă”, a spus Mariana Sîrbu în cadrul emisiunii „Oameni și Idei”.

Provocările și protecția albinelor

Totuși, apicultura nu este lipsită de provocări. Mariana atrage atenția asupra pericolelor care amenință populațiile de albine, inclusiv practicile abuzive din agricultură și schimbările climatice. De asemenea, subliniază cum fiecare dintre noi poate ajuta o albină rătăcită:

„Eu nu consider că facem doar apicultură, noi facem mai mult decât atât. E o bogăție pentru suflet ceea ce facem. Din păcate, avem foarte mulți colegi care își pierd prisăcile și albinele din cauza climei. Cauzele, care aduc la dispariția albinelor sunt multiple, există multe boli, dar totodată există și tratamente naturale pentru albine, de aceea trebuie să fim disciplinați și responsabili de viața acestora.      Cel mai mare ajutor pe care îl putem face pentru o albină rătăcită este să o ducem la o floare sau să îi dăm un pic de miere, ca să prindă la energie. (...) Sezonul apicol, deși e scurt – din luna mai până în august – este unul intens și agitat. Ne dedicăm lunile de vară stupului și activităților legate de apicultură. Orarul în acest domeniu este atunci când răsare soarele și până când apune. Este un sezon foarte scurt, dar este tumultos și cu un program foarte plin. Cu cât este mai lungă ziua, cu atât mai bine, pentru că cu atât mai multe lucruri reușim să facem. Noi în lunile de vară suntem practic doar la prisacă”, spune Mariana.   

Interviul integral cu Mariana Sârbu îl puteți urmări în continuare:         

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:4,63 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău