O varietate de ouă încondeiate, expusă la vernisajul pascal „A treia zi de Paști”

  • 03 Mai 2016 16:37
O varietate de ouă încondeiate, expusă la vernisajul pascal „A treia zi de Paști”

O colecție impresionantă de ouă încondeiate din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost expusă marți, 3 mai, în cadrul tradiționalei expoziții pascale „A treia zi de Paști”.

Pe lângă ouăle vopsite conform tradițiilor din diferite regiuni ale țării, au fost vernisate și icoane brodate cu fir de mătase, dar și prosoape, transmite IPN.

Directoarea-adjunctă a Muzeului, Varvara Buzilă, a declarat că tradiția încondeierii ouălor este o practică a multor societăți, fiind specifică și culturii noastre. În trecut, povestește Varvara Buzilă, ouăle încondeiate erau numite și ouă muncite sau chinuite. Potrivit ei, un ou de Paști nu este un simplu produs alimentar, ci acesta semnifică, de fapt, o încercare de reînviere.

Varvara Buzilă consideră că arta încondeierii este una sublimă, de aceea este important ca tânăra generație să știe să ornamenteze ouă, iar cunoscătorii să-i inițieze pe tineri în această artă. „Un ou încondeiat este ca și o carte pe care o citești la nesfârșit. Cel care știe alfabetul acestei lecturi, acela are de descoperit mereu alte și alte sensuri. Mai devreme sau mai târziu, un ou încondeiat îți face o provocare de a te apuca tu singur să pictezi cu acest condei sau cu chișița, ajutat de ceară, pe suprafața unui ou”, a menționat directoarea-adjunctă a Muzeului.

De asemenea, odată cu lansarea expoziției, la muzeu a fost adus și un scrânciob, de care se vor bucura oaspeții muzeului. Leagănul din lemn a fost restaurat și adus la Chișinău din satul Lozova, raionul Strășeni. Vernisarea expoziției a fost însoțită și de cântece pascale interpretate de două coruri bisericești.

Expoziția „A treia zi de Paști”, care a ajuns la cea de-a 15-a ediție, va fi deschisă publicului larg până la Sărbătoarea Duminicii Mari, prăznuită pe 19 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău