O țară va folosi pedeapsa cu moartea împotriva comunității LGBT

  • 23 Martie 2023 15:57
O țară va folosi pedeapsa cu moartea împotriva comunității LGBT

Parlamentul din Uganda a adoptat, o lege prin care identificarea ca minoritate sexuală sau ca membru sau membră a comunității LGBT devine infracțiune, relatează Reuters. Noua legislație dă autorităților puteri sporite pentru a pune în aplicare discriminarea împotriva minorităților sexuale într-o țară în care deja violența împotriva lor este frecventă, scrie Digi24.ro.

Peste 30 de țări africane, inclusiv Uganda, interzic deja relațiile între persoane de același sex. Noua lege este prima care interzice inclusiv identificarea personală ca minoritate sexuală. Susținătorii legii spun că ea este „necesară” pentru a „pedepsi” o sferă largă de activități LGBT, despre care spun că „amenință valorile tradiționale”. Pe lângă relațiile sexuale între persoane de același sex, legea interzice „promovarea și susținerea” homosexualității și „complotul pentru săvârșirea de acte homosexuale”.

Pedepsele sunt și ele extrem de dure, inclusiv pedeapsa cu moartea pentru ceea ce se numește în lege „homosexualitate agravată”. În rest, noua lege ugandeză prevede închisoare pe viață pentru relații între persoane de același sex. „Homosexualitatea agravată” ar fi descrisă drept relații cu persoane de sub 18 ani, sau cu persoane seropozitive, printre alte categorii, conform acestei noi legi. „Creatorul nostru, Dumnezeu, este mulțumit cu ce se întâmplă. Sprijin legea pentru a proteja viitorul copiilor noștri.

Este vorba de suveranitatea țării noastre, nimeni să nu ne șantajeze, nimeni să nu ne intimideze”, a spus un legiuitor din Uganda. Un activist LGBT cunoscut în Uganda, Frank Mugisha, a denunțat legislația și a numit-o draconică.

„Această lege este extremă și draconică. Criminalizează existența persoanelor LGBT și încearcă să șteargă existența tuturor ugandezilor LGBT”, a spus el.

Alte zece țări folosesc o legislație draconică similară Uganda se alătură unui număr de alte zece țări care au în legislație în mod explicit pedeapsa capitala pentru persoane din comunitatea LGBT.

Pedeapsa cu moartea pentru homosexuali mai este prevăzută și în Afganistan, Brunei, Iran, Mauritania, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Somalia, Emiratele Arabe Unite și Yemen. În Brunei și Iran există și excepții, însă – în cazul actelor homosexuale între femei, pedepsele sunt mai ușoare.

În Iran, de exemplu, este prevăzută biciuirea ca pedeapsă pentru acte homosexuale între femei De asemenea, în Mauritania există un moratoriu pentru pedeapsa cu moartea care este în vigoare din 1987, deși legea include posibilitatea acestei pedepse.



Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău