O țară întreagă a rămas fără internet după uciderea unui celebru cântăreț și activist

  • 01 Iulie 18:18
O țară întreagă a rămas fără internet după uciderea unui celebru cântăreț și activist

Accesul la internet a fost tăiat marți toată în Etiopia, pe fondul protestelor izbucnite în țară după moartea cântărețului și activistului Hachalu Hundessa, relatează CNN, preluat de Digi24.ro

Hachalu, o figură proeminentă din grupul etnic Oromo, a fost împușcat luni seara în zona Gelan Condominiums din capitala Addis Abeba, potrivit poliției etiopiene.

Marți, imagini cu protestatari din capitală și din regiunea Oromia au ajuns pe rețelele sociale, iar Ambasada SUA în Etiopia a lansat o alertă de securitate, spunând că „monitorizează relatările privind proteste și tulburări, inclusiv focuri de armă, în Addis Abeba”.

Manifestanții au protestat și față de moartea cântărețului în fața ambasadei SUA, potrivit misiunii diplomatice, care descrie situația drept „volatilă”.

În urma acestor proteste, Netblocks, un ONG de monitorizare a internetului, a raportat că internetul „a fost tăiat în cea mai mare parte a Etiopiei de marți, la ora 9:00”.

Guvernul Etiopiei a mai fost acuzat de închiderea serviciilor de internet și telecomunicații în timpul alegerilor și în perioadele de tulburări. Ethio Telecom, singurul furnizor de telecomunicații din țară, este deținut de guvern.

Premierul etiopian Abiy Ahmed a exprimat marți condoleanțe familiei și prietenilor lui Hachalu, adăugând că o anchetă este în desfășurare, dar i-a îndemnat pe cetățeni să păstreze ordinea.

Poliția din Addis Abeba spune că mai mulți suspecți în cazul uciderii lui Hachalu au fost arestați.

Hachalu a militat pentru vizibilitatea grupului etnic Oromo, iar cântecele sale i-au inspirat pe tinerii Etiopiei în timpul protestelor care au dus la reforme politice în țară în 2018, a spus Sarah Jackson, director regional adjunct al Amnesty International pentru Africa de Est.

Jackson a spus că autoritățile trebuie să facă o anchetă „promptă, temeinică, imparțială, independentă și eficientă” în ceea ce privește uciderea cântărețului și să restabilească imediat conexiunea la internet pentru a permite fanilor muzicianului să-și exprime durerea pentru moartea acestuia.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:6,7 m/s
Sun
0
Mon
-1
Tue
1
Wed
5
Thu
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău