O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci (ZDG)

  • 06 Septembrie 2019 09:03
O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci  (ZDG)

Pe lângă cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, oferiți pe tavă de organele de drept din R. Moldova regimului turcesc condus de Erdogan, alți 11 cetățeni turci, stabiliți în R. Moldova, sunt anunțați indezirabili și obligați să părăsească țara. Printre ei, în lista celor 18 „indezirabili”, se regăsește și fostul director general al rețelei de licee „Orizont”, care însă e liber, după ce a reușit să părăsească R. Moldova, cu destinația Kosovo, scrie ZDG.

Extrădarea mascată care i-a avut drept țintă principală pe angajații unuia dintre cele mai prestigioase licee private din R. Moldova a fost anticipată de o solicitare a premierului turc, de un dosar penal, dar și de câteva vizite oficiale, întreprinse de liderii coaliției de guvernare de la Chișinău în Turcia.

În mai 2017, Binali Yildirim, premierul Turciei, care s-a aflat într-o vizită oficială în R. Moldova, i-a cerut premierului Pavel Filip să închidă rețeaua de licee „Orizont”, pe motiv că aceasta ar face parte dintr-o grupare teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Premierul Filip a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă comune, solicitarea omologului său turc, dând de înțeles că, pentru a o pune în practică, va fi nevoie de probe.

„Am discutat cu premierul Yildirim și subiectul ce ține de unele licee. Trebuie să înțelegeți că R. Moldova are propriul cadru legal și toate instituțiile din domeniul educației trebuie să respecte și să se conformeze acestuia. În același timp, dacă sunt evidențe, desigur că noi așteptăm experți din Turcia să vină și să ia legătura cu instituțiile de forță, cum ar fi SIS sau MAI, ca să putem aborda această întrebare exact în albia legală”, declara Pavel Filip.

Peste câteva luni, în septembrie 2017, Andrian Candu, președintele Parlamentului, urmat de Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, autointitulat coordonator al coaliției de guvernare, au efectuat vizite oficiale în Turcia, unde s-au întâlnit, inclusiv, cu președintele Erdoğan.

Citiți întrega știre pe www.zdg.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău