O sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă, una din cerințele Partidului Liberal către autorități

  • 11 Ianuarie 2019 13:29
O sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă, una din cerințele Partidului Liberal către autorități

Partidul Liberal solicită să fie deschise o sută de secții de votare suplimentare pentru diasporă la alegerile parlamentare din 24 februarie. De asemenea, liberalii solicită ca cetățenii din afara Republicii Moldova să poată vota în baza buletinului de identitate moldovenesc sau a pașaportului expirat.

Într-o conferință de presă, reprezentanții PL au cerut să fie organizate condiții mai bune de vot pentru cetățenii moldoveni din diasporă, inclusiv prin suplimentarea numărului de persoane din secțiile de votare care vor fi deschise în străinătate.

Liberalii consideră că votul cetățenilor din diasporă ar fi decimat de guvernare și acum moldovenii din afara țării pot să contribuie doar la alegerea a două mandate de parlamentar.

Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016, au participat la vot peste 138 de mii de alegători, care au votat în 100 de secții deschise în afara R. Moldova. În mai multe secții, în special din Europa de Vest și America de Nord nu toți alegătorii au reușit să voteze, formându-se cozi. Aceasta a servit drept unul din motivele pentru care au fost contestate rezultatele scrutinului. Curtea Constituțională a considerat atunci că nu este unul suficient, dar i-a cerut Parlamentului să reglementeze mai clar mecanismul de votare în străinătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău