O sută de morți și peste 800.000 de sinistrați în urma inundațiilor din Mozambic și Malawi

  • 15 Martie 2019 09:34
O sută de morți și peste 800.000 de sinistrați în urma inundațiilor din Mozambic și Malawi

Ploile torențiale care au căzut în ultimele zile în Mozambic și Malawi au lăsat în urmă 100 de morți și peste 800.000 de sinistrați în cele două țări, potrivit autorităților locale și Organizației Națiunilor Unite (ONU), informează miercuri AFP.

Cel puțin 66 de persoane și-au pierdut viața în inundațiile produse în nordul și centrul Mozambicului unde a fost instaurată stare de alertă în așteptarea ciclonului Idai, a anunțat purtătoarea de cuvânt al guvernului mozambican, Ana Camoana.

Aproape 6.000 de locuințe au fost distruse, peste 140.000 persoane sunt sinistrate și peste 100.000 de hectare cu recolte au fost inundate, a declarat ea, marți seară, în Maputo, la încheierea unei ședințe a Consiliului de miniștri.

"Guvernul a plasat țara sub cod roșu de alertă din cauza continuării precipitațiilor și sosirii ciclonului tropical Idai, ce ar trebui să atingă teritoriul nostru joi sau vineri", a precizat Camoana.

Potrivit biroului pentru coordonarea acțiunilor umanitare din cadrul ONU, Idai ar urma să atingă coastele mozambicane în apropierea orașului Beira (centru).

Aproximativ 1,6 milioane de persoane trăiesc în zonele care ar putea fi afectate de ploile însemnate cantitativ și de rafalele puternice de vânt.

Autoritățile au ordonat evacuarea zonelor de coastă susceptibile de a fi afectate de sosirea acestui ciclon.

"Șaisprezece centre au fost deschise în provinciile Zambeze și Tete pentru a primi în regim de urgență persoanele strămutate", a adăugat aceeași purtătoare de cuvânt.

''Acest ciclon puternic și periculos amenință zeci de mii de persoane'', a avertizat marți doctor Fatoumata Nafo-Traoré, directoare regională a Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). ''Echipele noastre au fost plasate în stare de alertă maximă în așteptarea (ciclonului), cu potențial distructiv, pe coastele Mozambicului'', a adăugat ea.

Mozambic este o țară afectată cu regularitate de trecerea cicloanelor tropicale, care provoacă inundații masive. Viiturile și inundațiile au făcut 800 de victime în anul 2000 și peste 100 de victime în 2015.

În Malawi, inundațiile au provocat în ultimele zile 45 de decese și au lăsat fără adăposturi peste 700.000 de persoane în partea sudică a țării, potrivit celui mai recent bilanț dat publicității miercuri de autorități.

Serviciile meteorologice din Malawi au avertizat că noi episoade de ploi sunt așteptate începând de joi până duminică în regiunile care au fost deja afectate.

Ca și în restul Africii de Sud, Mozambic și Malawi, două dintre cele mai sărace țări din lume, s-au confruntat timp de multe sezoane cu lungi perioade de secetă, care au alternat cu episoade de precipitații devastatoare.

În nord-estul Africii de Sud, ploile abundente care au căzut duminică au lăsat în urmă, potrivit celui mai recent bilanț, trei morți și trei persoane dispărute.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău