O stradă din Odesa ar putea fi denumită în cinstea lui Mihai Eminescu. Numele poetului se află pe lista de așteptare

  • 07 Februarie 2023 14:17
O stradă din Odesa ar putea fi denumită în cinstea lui Mihai Eminescu. Numele poetului se află pe lista de așteptare

O stradă din centrul istoric al orașului Odesa ar putea fi redenumită în cinstea poetului național Mihai Eminescu. Vestea a fost anunțată de președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, cel care a și inițiat această acțiune, transmite infoprut.ro.

„În conformitate cu cererea dumneavoastră din 09.11.2022, înregistrată cu nr.02.2-14/2152, privind problema redenumirii unei străzi din Odesa în cinstea poetului național al României și Republicii Moldova, a scriitorului, publicistului, jurnalistului și etnografului Mihai Eminescu, vă aducem la cunoștință următoarele.Problema menționată a fost discutată la ședința Comisiei Istorico-Toponimice a Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc Odesa, desfășurată în data de 21 decembrie 2022.

Membrii Comisiei au fost de acord că Mihai Eminescu este un poet renumit, de talie mondială, care a respectat cultura ucraineană, viața și activitatea lui, într-o oarecare măsură sunt legate de orașul nostru. În aces sens, Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului în lista denumirilor potențiale ale obiectelor toponimice ale orașului Odesa, care necesită redenumire”, a fost răspunsul Departamentului Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa pentru președintele Asociației.

Asociația „Basarabia” a românilor din reginea Odesa a depus o notă explicativă, la 09 noiembrie 2022, în care solicita Comisiei „să se lepede de tezele bolșevice/sovietice/rusești, în care Eminescu este prezentat și drept clasic al unei literaturi moldovenești, distincte de literatura română”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău