O statuie care marca „prietenia” dintre ucraineni și ruși, demolată de autoritățile din Kiev

  • 26 Aprilie 2022 18:25
O statuie care marca „prietenia” dintre ucraineni și ruși, demolată de autoritățile din Kiev

Autoritățile din Kiev au început să demonteze statuia care face parte din ansamblul monumentului denumit „Prietenia popoarelor”, și care a fost instalată în anii 1980 pentru a celebra unitatea poporului ucrainean și rus sub auspiciile Uniunii Sovietice.

„Prieteni! Dezmembrarea a început astăzi și ne propunem să o terminăm în această seară. Rusia și-a „marcat” atitudinea față de Ucraina cu o dorință barbară de a ne distruge statul și de a ucide ucrainenii pașnici. Demontăm 8 metri de metal din așa-numita «prietenie a celor două popoare». Și ceea ce este simbolic - când au încercat să ridice sculptura cu o macara, capul unui muncitor rus a căzut. Arcul din cadrul ansambulului va fi redenumit, iar simbolurile vor capăta o nouă semnificație! Și o vom evidenția cu culorile drapelului ucrainean”, a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Facebook.

Kateryna Kruk notează că, în 2014, arcului care încadrează statuia i-a fost adăugată cu vopsea o fisură, pentru a reprezenta tensiunile dintre cele două națiuni după anexarea Crimeei de către Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău