O specie de orhidee, de dimensiuni impresionante, descoperită în Ecuador

  • 19 Noiembrie 2020 20:05
O specie de orhidee, de dimensiuni impresionante, descoperită în Ecuador

O nouă specie de orhidee, considerată excepțională prin prisma dimensiunilor sale, a fost descoperită într-o pădure tropicală din nordul Ecuadorului, la granița cu Columbia, potrivit biologului Luis Baquero, cel care s-a ocupat de studierea acesteia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Descoperirea noii specii, Lepanthes Tulcanensis, datează din octombrie 2018 și a fost făcută publică marți în revista științifică Lankesteriana, editată de Grădina botanică a Universității din Costa Rica.

Botezată după numele orașului Tulcan, din Ecuador, aflat în apropierea locului unde a fost descoperită, specia este o ''raritate'' prin prisma dimensiunilor sale considerabile în comparație cu alte soiuri, a precizat Luis Baquero, care s-a dedicat studiului orhideelor în ultimii 25 de ani.

''Este o plantă de circa 40 de centimetri în timp ce altele nu depășesc 10 centimetri'', a precizat profesorul de la Universitatea Americilor (UDLA), care a studiat-o împreună cu cercetătorul Marco Montero, cel care s-a aflat la originea descoperirii, și cu susținerea fundației Ecominga, din Ecuador.

Dimensiunile sunt măsurate de la rădăcini până la extremitatea tulpinii. Floarea are 2,5 de centimetri, iar culorile variază de la galben la portocaliu.

''Frunza este alungită, de circa 10 centimetri, iar floarea este mare, cu o lățime de circa doi centimetri în timp ce alte soiuri ating doar câțiva milimetri'', a adăugat Luis Baquero.

Această orhidee constituie ''un fel de eșalon pierdut printre genul Lepanthes'', întrucât ''în sânul unui grup specific de șapte mari genuri, este cea mai rară'', a precizat cercetătorul.

Biologul a subliniat totodată că floarea ''va fi în pericol'' din cauza viitoarelor concesiuni miniere ''care vor afecta biodiversitate zonei'' amenințându-i ecosistemul.

Tulcanensis crește la o altitudine cuprinsă între 1.800 și 2.000 de metri într-o junglă din Munții Anzi, care îi oferă condiții ideale de temperatură și umiditate.

Ecuadorul este țara care a inventariat cele mai numeroase specii de orhidee - 4.200 -, urmată de Columbia (circa 3.300), Brazilia, Venezuela și Peru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău