O soluție miraculoasă, găsită de oamenii de știință din Islanda, pentru eliminarea dioxidului de carbon

  • 08 Mai 2019 12:55
O soluție miraculoasă, găsită de oamenii de știință din Islanda, pentru eliminarea dioxidului de carbon

În Islanda, CO 2-ul este transformat în roci, pentru a curăța atmosfera.

Oamenii de știință care participă la proiectul CarbFix din Islanda, considerați veritabili alchimiști ai secolului al XXI-lea, transformă în rocă dioxidul de carbon, principalul vinovat pentru modificările climatice, injectându-l în bazalt, poros ca un burete, unde se pietrifică pentru eternitate, informează France Presse.

Această tehnică reproduce în ritm accelerat un proces natural care are loc în mai multe mii de ani: mineralizarea dioxidului de carbon.

Într-un peisaj selenar, la poalele piscurilor înzăpezite ale masivului vulcanic Hengill, trei mici domuri gri au fost construite, perforate de câteva hublouri.

În interiorul acestor domuri, dioxidul de carbon, după ce a fost captat și transportat prin conducte pe distanțe de mulți kilometri de la centrala geotermică din Hellisheidi, este dizolvat în apă, apoi injectat la presiune înaltă în roca bazaltică, la o adâncime de 1.000 de metri.

Soluția apoasă penetrează apoi în cavitățile rocilor.

Începe atunci procesul de solidificare, devenit posibil în urma reacției chimice a gazului cu calciul, magneziul și fierul conținute în bazalt.

CO 2-ul se inserează în roca brună și poroasă sub forma unor cristale albe calcaroase.

"Cvasitotalitatea CO 2-ului injectat s-a mineralizat în doi ani în cadrul testului nostru pilot", a declarat un participant la proiect.

CarbFix permite scăderea cu 30% a emisiilor de CO 2 eliberate în atmosferă de centrala geotermală, iar astfel sunt captate 12.000 de tone de gaz pe an, la un cost de aproximativ 25 de dolari pe tonă - aproximativ 300.000 de euro pentru cele 12.000 de tone anuale.

Aceste cifre par derizorii în contextul în care vulcanii islandezi eliberează în atmosferă în fiecare an între 1 milion și 2 milioane de tone de CO 2.

Inconvenientul principal al sechestrării geologice a CO 2-ului constă în faptul că procedura este mare consumatoare de apă, o resursă care există din abundență în Islanda, dar rară în alte zone de pe Terra: la o tonă de CO 2 injectat, sunt necesare 25 de tone de apă desalinizată.

sursa: RRA

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău