O serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a Culturii

  • 12 Ianuarie 14:49
O serie de evenimente dedicate Zilei Naționale a Culturii

Recitaluri de poezie, expoziții, proiecții de film, dar și alte activități sunt pregătite pentru data de 15 ianuarie, când este marcată Ziua Națională a Culturii. De asemenea, în ajunul zilei de luni, Muzeul Național de Artă al Moldovei anunță că orarul de funcționare a sălilor expoziționale va fi prelungit până la ora 22.00, transmite IPN.

Ministerul Culturii menționează că luni, ziua va începe cu depuneri de flori în toată țară la busturile poetului Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie. În capitală, depunerile de flori vor avea loc pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”.

În semn de omagiu adus poetului Mihai Eminescu, Biblioteca Națională a Republicii Moldova va inaugura expoziția cu genericul „Mihai Eminescu. Ca un Luceafăr am trecut prin lume...”. Evenimentul se va desfășura în spațiul expozițional al BNRM începând cu ora 11.00.

Începând cu ora 13.00, Muzeul Național de Artă al Moldovei planifică vernisarea expoziției stradale dedicată poieților români: „Văd poeți ce-au scris o limbă ca un fagure de miere”.

La ora 16.00, la Palatul Republicii se va desfășura ceremonia de înmânare a Premiilor în domeniul Culturii pentru anul 2023. Concursul este organizat, tradițional, de Ministerul Culturii și conține 15 nominalizări. Noutatea ediției curente este noua categorie – „Diplomație culturală”.

La Teatrul Fără Nume din incinta Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” va fi organizat recitalul „Dor de Eminescu”. Vor fi prezente numeroase poezii din opera marelui Eminescu. Recitalul va începe la ora 17.00, iar accesul este liber.

Și în multe alte localități din țară vor avea loc spectacole, recitaluri de poezii, inaugurări și alte evenimente, organizate de către Ministerul Culturii și instituțiile din subordine.

Ziua Națională a Culturii va fi consemnată și în cadrul unei ședințe festive cu genericul: „Eminescu în vers și-n cânt”, eveniment organizat de către Academia de Științe a Moldovei și Academia Română. Protagonistul evenimentului este compozitorul academician Eugen Doga. Ședința festivă va avea loc în Sala Azurie de la AȘM începând cu ora 14.00.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită în aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău