O serie de clădiri cu valoare istorică din Chișinău vor fi renovate

  • 28 Mai 2018 15:12
0%

O serie de clădiri cu valoare istorică din Chișinău, printre care sediul Primăriei, clădirea fostului gimnaziu pentru fete, spațiile pietonale ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, scuarul Muzeului ”A. S. Pușkin” ar urma să fie renovate în 2018. Potrivit directorului Agenției  pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță, în acest scop au fost prevăzuți în bugetul Chișinăului 40 de milioane de lei. 

20 de milioane de lei au fost alocate pentru reabilitarea clădirii Primăriei Chișinău, care are peste 100 de ani, urmând să fie schimbate acoperișul, tâmplăria ferestrelor și restaurată fațada.

Pentru restaurarea unui bloc al Liceului româno-francez ”Gheorghe Asachi”, care a găzduit fostul gimnaziu pentru fete, monument de arhitectură de însemnătate naţională datând de la sfârșitul  secolului 19, vor fi  alocate 10 milioane de lei.  Lucrările ar urma să înceapă în luna iunie, potrivit directorului Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, Ion Ștefăniță:

La cea mai veche instituție primară din Basarabia, Liceul ”Regina Maria” sau Gimnaziul nr 1 de Fete, cum este cunoscut în istorie, actualmente Liceul ”Gheorghe Asachi”, șantierul ar urma să fie demarat în luna iunie, când elevii merg în vacanță. Vor fi executate lucrările la reabilitare a acoperișului,  restaurarea fațadei și schimbarea ferestrelor și amenajată zona pietonală adiacentă. Au mai fost solicitate, în calitatea mea de consilier municipal,  pentru reabilitarea Grădinii Publice Ștefan cel Mare unde ar urma să fie executat sistemul de irigare artificială”.

Legea pentru Ocrotirea Monumentelor, adoptată în iunie 1992, obligă autoritățile locale să aloce fonduri în vederea salvării, protejării, conservării și restaurării monumentelor de arhitectură, a amintit Ion Ștefăniță. El încurajează și parteneriatele publice private în vederea restaurării monumentelor:

Am admirat mai multe proiecte pe care le-am văzut în Cluj unde un anumit scuar, o anumită clădire a fost reabilitată de unii agenți economici fiind plasată o anumită publicitate în care este menționat numele celui cu care a fost posibilă reabilitarea obiectivului. Astfel de parteneriate cred că pot fi realizate și la Chișinău.”

Alte 2 milioane de lei sunt bani prevăzuți pentru reabilitarea cartierului, spațiile pietonale de la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, iar 300 de mii lei  sunt prevăzuți pentru reabilitarea scuarului Muzeul A. S. Pușkin, din partea veche a orașului.  Un milion de lei ar urma să fie alocați pentru iluminarea artistică a trei obiective de patrimoniu printre care și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
18,68 °C
câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:3,1 m/s
Wed
13 °C
Thu
11 °C
Fri
11 °C
Sat
9 °C
Sun
11 °C

Curs oficial BNM 17 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6016 -0.0979
USD 17.7526 -0.0075
RON 4.1404 -0.0196
UAH 0.7171 0.0011
RUB 0.2769 0.0005
Arhivă Radio Chișinău