O selecție de lucrări de caricatură de la expoziția „Berlin 2016” este expusă la Chișinău
-
25 August 2017 07:05
O selecție de 60 de lucrări de la expoziția internațională de caricatură de la Berlin, ediția a VII-a, a fost expusă la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în cadrul unui vernisaj cu genericul: „Gunoiul”. Cele 60 de lucrări, care reprezintă starea ecologiei la nivel internațional, au fost aduse la Chișinău de către caricaturistul moldovean, Valeriu Curtu, care este coorganizator al expoziției de la Berlin, transmite IPN.
Valeriu Curtu a declarat, în cadrul inaugurării vernisajului, că a ales să aducă la Chișinău o parte din lucrările expoziției, deoarece acestea reprezintă situații valabile și pentru Republica Moldova. Lucrările caricaturiste sunt prezentate în trei subteme: „Cafea la pachet”, „Saci din plastic” și „Separarea deșeurilor”. Caricaturistul a mai spus că, în cadrul expoziției de la Berlin, au fost expuse peste o mie de lucrări realizate de peste patru sute de caricaturiști din 70 de țări.
Directorul Muzeului Național de Artă Tudor Zbârnea a spus că Valeriu Curtu este un caricaturist de excepție, care a ajuns să fie foarte cunoscut pe plan internațional. Tudor Zbârnea susține că a acceptat expunerea lucrărilor la Muzeul Național de Artă pentru a atrage atenția asupra stării în care se află ecologia astăzi, atât în Republica Moldova, cât și în toată lumea.
Prezent la eveniment, Florian Seitz, șeful-adjunct al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, a remarcat faptul că în fiecare an, la Berlin, expoziția este dedicată unor teme relevante de ordin social, politic. Potrivit oficialului, tema deșeurilor, a ecologiei, este o tematică actuală pentru toate statele lumii. „Prin intermediul acestui gen de artă, caricatura, încercăm să atragem atenția asupra unor probleme care au o relevanță mare”, a spus Florian Seitz.
Ghenadie Jalbă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, a spus că organizarea expoziției poartă o mare semnificație. „Este foarte interesant să privești cum de la țară la țară, este redată expresivitatea acestei teme. Este greu să critici și, în același timp, să atenționezi spectatorul, toată lumea, că suntem într-un pericol din punct de vedere al păstrării ecologiei”, a declarat Ghenadie Jalbă.
Perioada expoziției este 24 august-10 septembrie.