O ședință a Comisiei Naționale pentru UNESCO a avut loc la Academia de Ștințe a Moldovei

  • 28 Martie 08:02
O ședință a Comisiei Naționale pentru UNESCO a avut loc la Academia de Ștințe a Moldovei

La Academia de Ștințe a Moldovei a avut loc ieri ședința Comisiei Naționale a R. Moldova pentru UNESCO, informează MOLDPRES.

În discursul său președintele AȘM, academicianul Ion Tighineanu a apreciat înalt activitatea Comisiei Naționale pentru UNESCO, iar ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la eveniment, a spus că lucrul pe care îl face comisia este foarte important pentru R. Moldova.

În discursul său, Secretarul General al Comisiei Naționale pentru UNESCO a R. Moldova, Constantin Rusnac, a menționat că una din primele manifestări de amploare pregătită cu minuțiozitate de către Comisia Națională pentru UNESCO împreună cu Academia de Științe a Republicii Moldova a fost Colocviul internațional Coexistență de limbi și interferențe culturale într-o singură țară.

Raportat la situația concretă din țara noastră ce s-a creat la hotarul anilor 80-90, colocviul a avut ca scop elucidarea anumitor aspecte ale problemei în cauză, care de obicei dau naștere la diferite neînțelegeri interetnice ce au tendința de a se transforma în conflicte, pe alocuri chiar și armate, vorbitorii încercând să pătrundă în esența împrejurărilor, căutând soluții întru a depăși aceste tensionări.

„Una dintre direcțiile prioritare în domeniul științelor sociale și umanitare sunt programele legate de afirmarea principiilor toleranței și solidarității, dreptului omului, eradicarea xenofobiei și diverselor forme de discriminare. Comisia Națională UNESCO printre primele, imediat după Forumul din Dacar-2000, s-a implicat în procesul „Educație pentru toți, contribuind esențial la demararea acestei inițțative în Republica Moldova. Pe parcursul mai multor ani, fiind susținută de către Cartierul General și Biroul Regional din Veneția, a participat activ la elaborarea Strategiei Naționale și a planului național de acțiuni „Educație pentru toți”. Ambele documente au fost aprobate oficial de către Guvern”, a mai spus Constiantin Rusnac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău