O sabie veche de 5.000 de ani, descoperită într-o mânăstire venețiană

  • 11 Martie 19:44
O sabie veche de 5.000 de ani, descoperită într-o mânăstire venețiană

O studentă la arheologie a făcut probabil descoperirea vieții sale când a remarcat una dintre cele mai vechi săbii descoperite vreodată, printre artefactele medievale expuse într-un mic muzeu retras, dintr-o mânăstire venețiană, transmite miercuri Live Science, preluat de AGERPRES.

Despre această sabie antică se credea că provine din Evul Mediu și că are doar câteva sute de ani vechime - însă studiile au arătat că este veche de 5.000 de ani și provine dintr-o zonă aflată în prezent în estul Turciei, regiune în care se crede că au fost inventate practic aceste arme în perioada de început a Epocii Bronzului.

Sabia a fost remarcată întâmplător, în noiembrie 2017, de Vittoria Dall'Armellina, care pe atunci era studentă doctorand în arheologie la Universitatea Ca' Foscari din Veneția. Ea a vizitat mânăstirea San Lazzaro degli Armeni, aflată pe o mică insulă de la marginea lagunei venețiene.

Această vizită nu a avut legătură cu studiile pe care le urma tânăra. "A fost o vizită de plăcere, în timpul meu liber", a povestit Dall'Armellina.

Ea a observat această sabie antică printre artefactele medievale expuse în micuțul muzeu al mânăstirii și forma ei distinctă i s-a părut cunoscută. Tânăra își scrisese lucrarea pentru diploma de masterat pe subiectul statusului social de la începutul Epocii Bronzului și studiase artefacte descoperite în mormintele unor oameni cu un statut social înalt din acea perioadă. Printre aceste artefacte se numărau, desigur și arme.

"Mi s-a părut cunoscut acel tip de sabie și am crezut că poate este contemporană cu cele din Arslantepe și Sivas", a explicat ea, făcând trimitere la săbii descoperite în estul Anatoliei ce datează din jurul anului 3.000 î.Hr. și despre care se crede că sunt cele mai vechi săbii din lume.

În consecință, Dall'Armellina și alți cercetători de la Universitatea Ca' Foscari au început să caute mai multe informații despre misterioasa sabie descoperită în muzeul mânăstirii. Ei au contactat mânăstirea San Lazzaro degli Armeni, care din 1717 este un centru religios al unei congregații de călugări catolici armeni.

Părintele Serafino Jamourlian a căutat în arhivele mânăstirii și a aflat că această sabie a fost trimisă la mânăstire alături de alte daruri, sub forma unei donații din partea unui colecționar armean de artă, pe nume Yervant Khorasandjian, pentru călugărul Ghevond Alishan, cunoscut drept părintele Leonzio, în urmă cu 150 de ani.

Alishan a fost un celebru poet și scriitor, prieten bun cu criticul englez de artă John Ruskin. Alishan a murit în 1901 iar bunurile sale au rămas în mânăstire.

Conform unui document ce a însoțit această donație, scris de mână în limba armeană și datând din a doua jumătate a secolului XIX, această sabie misterioasă a fost descoperită la Kavak, o așezare din apropierea coloniei antice grecești de la Trebizond, pe coasta Mării Negre (orașul turcesc Trabzon în prezent).

După moartea lui Alishan, sabia a ajuns să fie expusă în muzeul mânăstirii, alături de alte artefacte medievale, mult mai noi.

După mai bine de 2 ani de analize detaliate, inslusiv examinări metalice, cercetătorii au ajuns la concluzia că atât compoziția cât și construcția acestei săbii sunt similare săbiilor antice descoperite în estul Turciei. Între timp, Dall'Armellina și-a încheiat doctoratul în arheologie.

Una dintre surprize este că sabia este făcută din cupru arsenical, un aliaj de cupru și arsenic folosit în urmă cu 5 milenii, înainte de descoperirea bronzului prin alierea dintre cupru și staniu.

"Am fost aproape sigură că este o sabie antică. După ce rezultatele analizelor au demonstrat că este într-adevăr făcută din cupru arsenical, am fost foarte bucuroasă", a susținut Dr. Dall'Armellina.

Stilul construcției acestei săbii, sau tipologia sa, precum și compoziția sa metalică indică faptul că artefactul provine de la începutul Epocii Bronzului.

Cercetătorii au aflat și că sabia a fost făcută într-o manieră similară celor două săbii gemene descoperite în palatul antic din Arslantepe, un sit arheologic din estul Turciei. Aceste două săbii au fost datate de către experți ca având o vechime de 5.000 de ani.

Arheologii sunt de părere că săbiile au apărut prima oară în această regiune a Turciei, iar sabia descoperită la mânăstirea San Lazzaro degli Armeni ar putea fi una dintre primele astfel de arme - poate chiar cea mai veche dintre ele.

Săbii antice similare au mai fost descoperite în estul Anatoliei, iar săbii diferite dar din aceeași perioadă au mai fost descoperite în morminte străvechi din sudul Caucazului.

"Se pare că în această regiune, dintre Caucazul de sud și estul Anatoliei, au fost inventate săbiile și există cel puțin două variante tipologice în care au apărut aceste arme", explică și Elena Rova, arheolog de la Universitatea Ca' Foscari.

"Căpeteniile locale erau îngropate cu numeroase arme și alte obiecte prețioase. Probabil că astfel își arătau statutul de războinici, iar sabia era unul dintre simboluri", a adăugat ea.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,7 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
22
Sat
20

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău