O sabie medievală, descoperită în Polonia, ar putea să fi aparținut unui războinic care a luptat în Bătălia de la Grunwald

  • 28 Aprilie 2021 19:52
O sabie medievală, descoperită în Polonia, ar putea să fi aparținut unui războinic care a luptat în Bătălia de la Grunwald

Un arheolog amator, ajutat de un detector de metale, a descoperit o sabie medievală care a fost probabil folosită în timpul celebrei Bătălii de la Grunwald, din 1410, când ordinul Cavalerilor Teutoni a fost înfrânt de o alianță polonezo-lituaniană, transmite miercuri Live Science, preluat de Agerpres.

Alexander Medvedev a descoperit sabia în apropiere de Olsztyn, în nordul Poloniei, alături de resturile unei teci, ale unei centuri și a două cuțite ce erau purtate, probabil în centură.

"O astfel de descoperire se face cu o frecvență de o dată la câteva zeci de ani," conform arheologilor.

Deși a rămas peste 600 de ani îngropată în pământ, sabia este bine conservată, conform lui Medvedev, care a donat obiectele descoperite Muzeului Bătăliei de la Grunwald, din Olsztyn.

Persoana care a folosit această sabie ar fi putut fi unul dintre cei aproximativ 66.000 de războinici care s-au luptat în Bătălia de la Grunwald, pe 15 iulie 1410, conform Encyclopedia Britannica. Bătălia, purtată în apropiere de satele poloneze Stębark (cunoscut și sub numele de Tannenberg), Grunwald și Ludwigsdorf, s-a încheiat cu victoria alianței polono-lituaniene asupra cavalerilor teutoni, ordin monastic militar ce a fost înființat în timpul cruciadelor din Țara Sfântă, la sfârșitul secolului al XII-lea la Acra, și care a condus ulterior Prusia și părți din Europa Centrală.

Cavalerii Ordinului Teuton au purtat deseori războaie împotriva vecinilor încă necreștinați, așa cum era și cazul Ducatului Lituanian. Marele duce al Lituaniei s-a convertit însă la creștinismul catolic și s-a căsătorit cu regina poloneză Jadwiga. El a devenit rege al Poloniei după moartea soției sale și a preluat numele Władysław al II-lea Jagiełło. El a rămas în istorie pentru faptul că a unit Polonia și Lituania, punând bazele unei perioade de pace și prosperitate în regiune.

Regele Jagiełło i-a convertit și pe supușii săi lituanieni la creștinism, însă cavalerii teutoni aveau dubii cu privire la sinceritatea convertirii acestuia la creștinism, iar în 1409 Marele Maestru teuton Ulrich von Jungingen a declarat război Poloniei și Lituaniei, conform Encyclopedia Britannica. După o zi de lupte, von Jungingen a fost ucis de o lance care i-a străpuns gâtul și trupele sale s-au retras. În total, din cei 39.000 de războinici polono-lituanieni, aproximativ 5.000 au murit pe câmpul de luptă. Dintre cei aproximativ 27.000 de războinici teutoni, 14.000 au fost luați prizonieri și 8.000 au murit, conform Encyclopedia Britannica. După această înfrângere, Ordinul Teuton a intrat în declin.

Sute de ani mai târziu, sovieticii au încercat să-și însușească această victorie ca pe una rusească, pentru că un detașament de războinici din Smolensk, un oraș din Rusia, a luptat de partea polono-lituaniană. În perioada Primului Război Mondial, germanii au câștigat o luptă împotriva trupelor ruse în apropierea câmpului de luptă medieval. Germanii, care îi considerau pe cavalerii teutoni drept un vector de răspândire a creștinismului și civilizației, au denumit bătălia câștigată împotriva rușilor "Bătălia de la Tannenberg", astfel încât să poată pretinde că i-au răzbunat pe cavalerii teutoni care au fost înfrânți de alianța polono-lituaniană, mai menționează Encyclopedia Britannica.

Nou descoperita sabie, probabil martoră a sângeroasei confruntări dintre teutoni și trupele polono-lituaniene, este în prezent analizată și supusă unui proces de conservare.

"Arheologii speră să afle mai multe despre statutul social al proprietarului acestei arme și sunt curioși să afle ce se ascunde sub stratul de rugină" care o acoperă, conform lui Szymon Drej, director al Muzeului Bătăliei de la Grunwald, care a preluat în grijă acest artefact rar.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău