O româncă de etnie romă va candida pentru un mandat în Senatul francez

  • 30 August 2017 16:34
O româncă de etnie romă va candida pentru un mandat în Senatul francez

O româncă în vârstă de 27 de ani, Anina Ciuciu, provenită dintr-o familie de romi și stabilită în Franța, unde a studiat la Sorbona, va candida pentru un loc în Senatul francez, relatează postul France 24, căruia i-a acordat un interviu, scrie Agerpres.

Profilul ei este inedit nu doar prin apartenența la această etnie, ci și prin faptul că, potrivit statisticilor, trei sferturi dintre aleșii în Senatul francez sunt bărbați și media lor de vârstă este de 64 de ani. 

În anul 2014 a fost numită consilier onorific pe problematica romilor în guvernul condus de Victor Ponta. 'Am renunțat (la acest post n.r) imediat ce am înțeles că aceasta nu va schimba nimic pentru oamenii care suferă', explică Anina Ciuciu în interviul acordat postului France 24.

În prezent ea urmează un stagiu la Londra în cadrul ONG-ului Amnesty International, iar în Franța desfășoară o activitate în două asociații din departamentul Seine Saint-Denis, respectiv 'Vocea romilor' și 'Mișcarea 16 mai', numele celei din urmă amintind de ziua anului 1944 când romii din lagărul de la Auschwitz s-au răzvrătit împotriva naziștilor care urmau să-i ucidă în camerele de gazare. 

'Genocidul țiganilor a fost punctul culminant al unui rasism care sper că nu se va repeta niciodată. Dar este important să vorbim despre trecut și să fim vigilenți pentru că peste tot în Europa vedem cum reapar mecanisme de discriminare și de respingere asemănătoare cu cele de atunci', spune Anina Ciuciu în interviu.

Ea candidează pe listele formațiunii ecologiste 'Europe Écologie - les Verts' (EELV). 'Este mișcarea politică ce îmi este cea mai apropiată: ei nu consideră romii ca fiind 'dăunători' și, în plus, justiția socială este adesea legată de problema mediului, cum este de exemplu un mediu sănătos', și-a explicat Anina Ciuciu alegerea de a încerca să urmeze o carieră politică în Franța. 

Fiind vorba despre un scrutin indirect, ea va trebui să convingă marii electori. Iar dacă va câștiga, va fi prima femeie de etnie romă în Senatul francez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău