O rețea de spionaj, coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată. Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei, orientată spre influențarea proceselor social-politice din R. Moldova

  • 10 Iulie 2023 13:00
O rețea de spionaj, coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată. Activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei, orientată spre influențarea proceselor social-politice din R. Moldova

O rețea de spionaj, coordonată de FSB-ul rusesc, a fost destructurată de autoritățile Rep. Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 10 iulie, de către directorul Serviciului Informații și Securitate, Alexandru Musteața. Acesta a precizat că scopul grupării era influențarea proceselor social-politice, acumularea informațiilor compromițătoare în privința liderilor politici, precum și organizarea actelor violente. În prezent, sub învinuire se află doi cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean al Republicii Moldova, care este anunțat în căutare. Un alt moldovean, potrivit lui Alexandru Musteața, se află în arest și este acuzat de trădare de patrie. Acesta riscă de la 12 la 20 de ani de închisoare, transmite Radio Chișinău.

Șeful SIS, Alexandru Musteața, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că autoritățile au expediat în instanța de judecată una din cauzele penale legată de trădare de patrie și spionaj, în privința unui grup de persoane, acuzate că ar fi comis activități dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova.

„În speță, începând cu anul 2020, cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim I., sub comanda și coordonarea Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB), identificau și recrutau cetățeni ai Republicii Moldova, astfel constituind o rețea de agentură pe teritoriul țării noastre”, a spus Musteața.

Potrivit lui Alexandru Musteața, activitatea cetățenilor ruși și ai rețelei de spionaj a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice din Rep. Moldova în interesul Federației Ruse. Totodată, aceștia au colectat date în special despre intențiile și planurile legislative, precum și informații compromițătoare în privința liderilor politici. De asemenea, după 24 februarie 2022, grupul respectiv a recrutat cetățeni cu scopul participării sau provocării de acte violente.

„În proces a fost documentată și activitatea de creare a canalelor de transfer a mijloacelor financiare din Fed. Rusă către Rep. Moldova în scopul finanțării operațiunilor subversive contra intereselor și securității statului. Printre canalele de transfer ilegal de fonduri au fost documentate transferului prin intermediul criptovalutei, dar și prin așa-numitul sistem Havala. În total, în 2021, din Fed. Rusă, doar prin aceste canale tenebre, în Rep. Moldova au fost transferate 500 de mii de dolari”, a menționat directprul SIS.

Urmărirea penală continuă. În prezent, sub învinuire se află doi cetățeni ai Federației Ruse și un cetățean al Republicii Moldova, care este anunțat în căutare. Un alt moldovean, potrivit lui Musteața, se află în arest și este acuzat de trădare de patrie. Acesta riscă de la 12 la 20 de ani închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău