O regiune separatistă din Georgia va organiza un referendum asupra integrării sale în Rusia

  • 14 Mai 2022 11:11
O regiune separatistă din Georgia va organiza un referendum asupra integrării sale în Rusia

Autoritățile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anunțat vineri organizarea la 17 iulie a unui referendum privind integrarea acestui teritoriu în Rusia, informează France Presse, citată de Agerpres.

"Președintele" încă în exercițiu Anatoli Bibilov a "semnat un decret privind organizarea unui referendum în republica Osetia de Sud", a declarat serviciul său de presă într-un comunicat, evocând "aspirația istorică" a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alătura Rusiei, cu care se învecinează.

"Ne întoarcem acasă!", a comentat Bibilov pe contul său Telegram. "A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud și Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii", a adăugat el.

Anatoli Bibilov nu a reușit să se facă reales în funcția de "președinte" la începutul lunii, iar Rusia și-a exprimat speranța că succesorul său în acest post, Alan Gagloev, va ști să asigure "continuitatea" în relațiile cu Moscova.

Osetia de Sud a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, în urma căruia Kremlinul i-a recunoscut independența, precum și a celei unei alte regiuni separatiste georgiene, Abhazia, și a instalat acolo baze militare.

Anunțul privind viitorul referendum a fost făcut în cea de-a 79-a zi a invaziei ruse în Ucraina, notează AFP.

Regiunile separatiste ucrainene Donețk și Lugansk, a căror independență a fost de asemenea recunoscută de Moscova, și-au exprimat și ele interesul de a se integra în Rusia.

Ofensiva rusă împotriva Ucrainei a suscitat un elan de solidaritate în Georgia.

Aceasta calificase deja în trecută drept "inacceptabil" planul Osetiei de Sud de a organiza un referendum privind alăturarea sa Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău