O rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez și a revenit apoi deasupra Ucrainei

  • 29 Decembrie 2023 17:18
O rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez și a revenit apoi deasupra Ucrainei

O rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez și a revenit apoi deasupra Ucrainei, a precizat vineri armata poloneză, care mai devreme în aceeași zi anunțase că un "obiect neindentificat" a intrat în spațiul aerian al Poloniei în timp ce Rusia efectua vineri dimineață un raid masiv cu drone și rachete asupra unor ținte din Ucraina, relatează Agerpres.

"Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit de îndată acest spațiu, în direcția Ucrainei", a precizat Șeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula.

"Avem confirmarea radar, atât la nivel național cât și la cel al aliaților", a adăugat acest general.

Un alt general, Maciej Klisz, comandantul de operațiuni al armatei poloneze, a declarat că racheta rusească a stat mai puțin de trei minute spațiul aerian polonez, unde a parcurs aproximativ 40 de kilometri, înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean.

Armata poloneză declarase anterior că un "obiect neindentificat" a pătruns în spațiul aerian polonez venind dinspre Ucraina, fără a oferi la acel moment precizări despre natura acestui obiect sau ce s-a întâmplat mai departe, menționând doar că au fost lansate atunci căutări la sol în zona unde semnalul radar de reperare a dispozitivului aerian a dispărut.

În timp ce încercau să elucideze incidentul, autorități poloneze civile și militare au desfășurat ședințe de urgență, iar președintele polonez Andrzej Duda a avut o discuție telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Am mobilizat forțele, avioane pentru a-l intercepta și doborî la nevoie, dar timpul (de survol) și modul în care a manevrat (...) a făcut imposibilă interceptarea și a permis rachetei să părăsească teritoriul polonez", a explicat generalul Maciej Klisz.

Rusia a efectuat vineri dimineață un atac de anvergură cu drone și rachete asupra unor ținte ucrainene din zona capitalei Kiev și a orașelor, Liov (vest), Odesa (sud), Dnipro (centru), Zaporojie (sud) și Harkov (nord-est), căutând să lovească, potrivit Moscovei, instalații ale complexului militar-industrial ucrainean, aerodromuri militare, depozite de muniții și amplasamente ale trupelor ucrainene și ale mercenarilor străini.

Ucraina susține că a doborât 114 dintr-un total de 158 de rachete și drone lansate de Rusia în acest atac, care a ucis 18 persoane și a rănit alte circa o sută.

Între timp, Rusia a susținut la rândul ei că a doborât vineri după-amiază deasupra regiunii Belgorod învecinate cu Ucraina trei rachete tactice HARM lansate de armata ucraineană ca represalii după raidul aerian rusesc din cursul dimineții. Rachetele HARM, furnizate Ucrainei de SUA, sunt folosite pentru distrugerea radarelor și a sistemelor de apărare antiaeriană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău