O rachetă din Coreea de Nord a trecut pentru prima dată linia de demarcație a peninsulei coreene. Sudul acuză o „invazie teritorială de facto”

  • 02 Noiembrie 2022 09:13
O rachetă din Coreea de Nord a trecut pentru prima dată linia de demarcație a peninsulei coreene. Sudul acuză o „invazie teritorială de facto”

„Armata Republicii Coreea nu poate și nu va tolera niciodată o asemenea provocare din partea Coreei de Nord”, spune Seul, scrie defenseromania.ro.

Lansarea unei rachetei balistice nord-coreene care a trecut granița maritimă în litigiu și a căzut în apropierea apelor sud-coreene constituie "de fapt o invazie teritorială", a declarat miercuri președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, relatează AFP.

Yoon "a subliniat că provocarea nord-coreeană este o invazie teritorială de facto de către o rachetă care a trecut linia de limită nordică pentru prima dată de la divizarea" peninsulei, se arată într-un comunicat al președinției.

Miercuri dimineață, Coreea de Nord a tras cel puțin 10 rachete de pe coastele de vest și de est ale țării sale, dintre care una a aterizat la mai puțin de 60 de km de coasta sud-coreeană, au declarat Forțele Armate sud-coreene. Racheta respectivă a trecut și granița maritimă a celor două țări, pentru prima dată în aproape 70 de ani, susține Seulul.

Armata sud-coreeana a anunțat că a lansat miercuri trei rachete aer-sol de precizie în răspuns la testul cu rachetă balistică nord-coreeană care a căzut în apropiere de apele sud-coreene, relatează AFP.

Rachetele au fost lansate în ape" în apropierea liniei de limită nordică, la o distanță corespunzătoare zonei în care a lovit racheta nord-coreeana", a declarat armata într-un comunicat, adăugând că gestul arată că Seulul va răspunde "sever oricărei provocări".

"Această lansare de rachetă nord-coreeana este extrem de neobișnuită și inacceptabilă, având în vedere că a căzut în apropierea apelor teritoriale sud-coreene la sud de linia de limită nordică, pentru prima dată" de când peninsula a fost divizată, a explicat Kang Shin-chul, director de operațiuni în cadrul Statului Major interarme.

Coreea de Sud și SUA se vor coordona îndeaproape, vor reacționa strict și ferm, au declarat Forțele Armate Sud-coreene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău