O primă organizație americană, declarată 'indezirabilă' în Rusia

  • 28 Iulie 2015 19:42
O primă organizație americană, declarată 'indezirabilă' în Rusia

National Endowment for Democracy, organizație americană al cărei scop declarat este promovarea democrației în lume, a devenit marți, 28 iulie, primul ONG străin considerat de către autoritățile de la Moscova ca fiind 'indezirabil' în Rusia.

 Decizia a fost luată în virtutea unei noi legi destul de controversate.

Decizia a fost luată de Parchetul rus și urmează să fie supusă aprobării Ministerului rus al Justiției, care va decide asupra interzicerii activităților NED pe teritoriul rus.

'Având în vedere obiectivul global al activităților organizației, Parchetul a ajuns la concluzia că ea constituie o amenințare pentru fundamentul sistemului constituțional din Rusia, pentru apărarea și securitatea sa', a precizat instituția într-un comunicat preluat de AFP.

Parchetul acuză în continuare organizația americană de a fi finanțat ONG-uri din Rusia care au luat parte 'la contestarea rezultatelor proceselor electorale, la organizarea de acțiuni politice cu scopul de a influența asupra deciziilor luate de către autorități, la discreditarea serviciului militar în cadrul armatei ruse'.

'În acest scop, în 2013-2014, organizația a furnizat ONG-urilor ruse un ajutor financiar de aproape 5,2 milioane de dolari', se mai arată în comunicat.

National Endowment for Democracy, fondată în 1993 și având sediul la Washington, figura deja de la începutul lunii iulie, alături de alte ONG-uri americane, ucrainene și poloneze, pe o listă cu 12 organizații străine în cazul cărora senatorii ruși cereau interdicții.

O lege semnată în luna mai de președintele Vladimir Putin permite posibilitatea de a desemna organizații străine, care sunt active în Rusia, ca 'indezirabile', acestea putând fi ulterior interzise. Legea în cauză vine în completarea unei alte norme legislative votate în 2012 care prevede că organizațiile neguvernamentale ce primesc finanțare străină și se implică în activități politice să fie înregistrate ca organizații 'care îndeplinesc funcția de agent străin'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău