O posibilă metodă terapeutică pentru a frâna îngroșarea arterelor, descoperită de cercetătorii spanioli (studiu)

  • 10 Februarie 2022 14:43
O posibilă metodă terapeutică pentru a frâna îngroșarea arterelor, descoperită de cercetătorii spanioli (studiu)

Un grup de cercetători spanioli au descoperit rolul pe care îl joacă o moleculă în evoluția aterosclerozei, o afecțiune specifică din domeniul bolilor coronare ce provoacă îngroșarea arterelor, iar noua descoperire lasă să se întrevadă posibilitatea unei metode terapeutice în viitor, relatează EFE.

Bolile cardiovasculare constituie una dintre cele mai importante cauze de handicap și de moarte prematură în întreaga lume.

Principala problemă care subzistă în multe dintre aceste boli este ateroscleroza, o afecțiune caracterizată printr-o acumulare de lipide și un răspuns inflamator în artere, care duc la formarea unei plăci ce îngroașă peretele vasului sangvin și, care, cu timpul, îi reduce capacitatea elastică, făcându-l să devină rigid, fapt ce poate duce la ruperea sau la fisurarea sa, provocând astfel un eveniment trombotic, scrie Agerpres.

Acumularea de grăsimi, precum colesterol și alte substanțe, în interiorul și pe pereții arteriali (placa de aterom) poate împiedica fluxul sanguin. Placa de aterom se poate rupe, favorizând apariția trombozelor (cheaguri de sange). Ateroscleroza, deși este frecvent considerată o problema cardiacă, poate afecta arterele aflate în oricare zonă a organismului.

Cercetătorii au descoperit că molecula miR-125b afectează capacitatea lipoproteinelor HDL de a extrage colesterolul din celulele arterelor și de a-l transporta la ficat, pentru a putea fi eliminat, accelerând astfel dezvoltarea aterosclerozei.

Studiul a fost realizat de cercetătorii spanioli de la Centrul de Investigații Biomedicale și Boli Metabolice (Ciberdem), de la Institutul de Cercetare din cadrul Spitalului Santa Creu i Sant Pau, de la Spitalul Universitar Bellvitge și de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Bellvitge (Idibell).

Descrierea rolului acestei molecule deschide calea spre potențiala utilizare a unor inhibitori pentru a o putea contracara, ca strategie terapeutică pentru a frâna evoluția acestei afecțiuni vasculare, notează autorii cercetării.

Studiul realizat de cercetătorii spanioli a fost publicat în revista Biomedicine and Pharmacotherapy. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău