O porțiune din strada 31 august 1989 ar putea deveni pietonală

  • 03 Martie 2016 18:16
O porțiune din strada 31 august 1989 ar putea deveni pietonală

O porțiune din strada 31 august 1989 din centrul capitalei ar putea deveni pietonală.

Transportul ar putea fi redirecționat pe strada București, pe banda unde circulă acum doar transportul public. Anunțul a fost făcut de către viceprimarul Nistor Grozavu la o conferință de presă la IPN, în cadrul căreia a fost lansat un concurs național pentru cel mai bun concept spațial-urbanistic pentru două zone din capitală.

Viceprimarul a menționat că pe viitor și Piața Marii Adunări Naționale ar putea fi transformată în una pietonală. „Ulterior, odată cu transformarea albiei râului Bâc într-o zonă de agrement, cu diferite servicii și oficii, atunci se va încheia una din zonele pietonale ale orașului. Aceasta este foarte real și se înscrie perfect în acele proiecte care au fost propuse”, a afirmat Nistor Grozavu. Potrivit lui, spații pietonale trebuie create și în alte zone ale orașului, inclusiv în cartierele noi.

Referitor la concursul pentru arhitecți, viceprimarul a menționat că cei doi câștigători ai proiectului după ce vor face vizitele de documentare și informare în Franța, se vor întoarce în Moldova și vor putea realiza cu mult mai multe proiecte de anvergură.

Potrivit lui Jeremie Petit, prim-consilierul Ambasadei Franței, unul dintre organizatorii concursului, proiectele care vor fi înaintate la concurs pentru zona protejată – strada 31 august 1989 în perimetrul străzilor Maria Cebotari și Alexandru Pușkin - și zona neprotejată – Circul cu zona adiacentă din bulevardul Renașterii - trebuie să țină cont de patrimoniul existent și să reflecte toate aspectele dezvoltării durabile. „Când vorbim despre un proiect urbanistic, trebuie să ținem cont de mai multe domenii: transport, patrimoniul verde și trebuie să aibă un interes turistic și economic. Există multe proiecte în domeniul arhitecturii care sunt foarte bune, dar care nu sunt încadrate într-un context particular”, a menționat Jeremie Petit.

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, afirmă că, prin intermediu proiectelor, va fi valorificată zona centrală unde este toată infrastructura turistică a nucleului istoric. „Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Artă a Moldovei, Biblioteca Națională, Palatul Național și multe alte obiective: monumente istorice și de arhitectură, care se vor pune în valoare prin acest spațiu pietonal”, a menționat Ion Ștefăniță.

Concursul are drept obiectiv de a deschide calea către o intervenție arhitectural-urbanistică de înaltă ținută, care să creeze o infrastructură reprezentativă, punând în valoare importante monumente istorice ale capitalei. Rezultatele concursului vor fi prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național de Istorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău