O placă comemorativă „Ultima Adresă” va fi instalată, duminică, 19 ianuarie, la Cimișlia, în memoria lui Victor Bocancea
-
19 Ianuarie 2020 13:05
O nouă placă comemorativă „Ultima Adresă” a fost dezvelită duminică, 19 ianuarie, la Cimișlia, în memoria lui Victor Bocancea, om politic, inginer și inovator. Placa a fost instalatăla locul unde a fost casa lui Victor Bocancea, în orașul Cimișlia, strada Decebal, nr.12.
Victor Bocancea s-a născut în 1893. A fost om politic, inginer și inovator. A făcut studii la Sankt-Petersburg obținând titlul de specialist în domeniul utilajului electric. Este autorul primei stații electrice din orașul Cimișlia (1928), fiind totodată și președinte la prima bancă populară din localitate. În perioada 1928 – 1931 este deputat în Parlamentul României, iar în perioada 1930 – 1931 a fost președinte a Zemstvei Bender. În 1934 a contribuit la deschiderea primei școli secundare din Cimișlia. A fost arestat la 3 august 1940, fiind condamnat la 8 ani de muncă silnică pentru activitatea sa politică și apartenența la Partidul Național Țărănesc, fiind și președinte al comitetului de partid județean. Se stinge din viață în închisoarea din Ivdel, regiunea Sverdlovsk în anul 1942. Casa lui Victor Bocancea a fost ulterior transformată în sediul NKVD din localitate, iar în timpul războiului a fost aruncată în aer. În locul acestei case astăzi găsim un bloc cu 5 etaje, construit în perioada sovietică. Victor Bocancea a fost reabilitat în 1989.
Proiectul ”Ultima Adresă” a fost lansat la 6 iulie 2018, cu ocazia Zilei comemorării victimelor staliniste, ca un unomagiu concetățenilor noștri, totodată informând și educând populația țării noastre despre momentele dureroase ale istoriei noastre comune. „Prin informare și educare putem înveșnici memoria concetățenilor noștri, putem obține compasiunea și toleranța ce nu ar permite repetarea unor astfel de fenomene în viitor”.
Proiectul este implementat de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria”, cu sprijin financiar din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova.