O PISICĂ se află în fruntea sondajelor pentru alegerile dintr-un oraș din Siberia

  • 18 Decembrie 2015 15:59
O PISICĂ se află în fruntea sondajelor pentru alegerile dintr-un oraș din Siberia

O pisică pe nume Barsik a devenit o celebritate locală în Barnaul, oraș din Siberia, devansându-și cu mult concurenții umani pentru primăria localității într-un sondaj realizat online, transmite AFP.

Repetatele scandaluri de corupție care afectează orașul de 650.000 de locuitori au ajutat probabil pisica de 18 luni din rasa Scottish Fold să obțină 91% din intențiile de vot într-un sondaj al site-ului de știri local Altai Online. 

Circa 5.400 de persoane au răspuns la sondajul postat la începutul lunii decembrie pe rețeaua de socializare rusă Vktontakte. "Oamenii nu știu ce să mai creadă și au ajuns la concluzia că nu mai pot avea încredere în autorități", a declarat pentru AFP Evgheni Kuznețov, pensionar din Barnaul. Fostul primar al orașului, Igor Savințev, a demisionat în luna august, după ce a fost acuzat de abuz de putere.

Primar din 2010, el ar fi vândut terenuri aflate în proprietatea municipalității unor firme conduse de membri ai familiei sale la prețuri mult mai mici decât cele de piață, provocând pierderi de 11 milioane de ruble (143.000 de euro) în finanțele publice. Fiul său, Maxim, este la închisoare, în așteptarea procesului deschis împotriva lui pentru fraudă și escrocherie, după ce a fost extrădat din Thailanda în luna februarie.

Alegerea primarului va avea loc în 22 decembrie, cu ocazia primei reuniuni a consiliului municipal. Șeful administrației regionale, Serghei Dughin, este celălalt favorit al sondajelor dintre cei șase candidați oficiali.

De la aflarea rezultatului sondajului s-a lansat o campanie de finanțare participativă pentru a-i permite lui Barsik să aibă propriile afișe electorale în centrul orașului Barnaul. Altai Online speră și ca Barsik, ajutat de un ziarist, să poată pune o întrebare președintelui Vladimir Putin cu ocazia conferinței de presă anuale programate joi. "Sunt convins că acest lucru va atrage atenția, va permite rezolvarea unor probleme locale și va atrage investitori", a scris marți Altai Online, susținând că îl citează pe...Barsik.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău