O persoană decedată, sute de curse aeriene anulate după ce taifunul Kammuri a lovit Filipine

  • 03 Decembrie 2019 10:08
O persoană decedată, sute de curse aeriene anulate după ce taifunul Kammuri a lovit Filipine

O persoană a decedat după ce taifunul Kammuri a lovit marți Filipine provocând ploi torențiale care au dus la întreruperea transportului aerian și la închiderea instituțiilor guvernamentale din capitală, autoritățile avertizând asupra pericolului de inundații, valuri înalte și alunecări de teren, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Autoritățile locale au evacuat circa 225.000 de persoane înainte de sosirea taifunului Kammuri, denumit de localnici ''Tisoy'', care a pierdut din intensitate în timp ce înainta cu viteză spre regiunile centrale ale arhipelagului.

Kammuri, cel de-al 20-lea taifun care a lovit Filipine anul acesta, a generat intensificări ale vântului de până la 150 de kilometri pe oră - 205 de kilometri pe oră la rafală -, deteriorând locuințe și clădiri, doborând arbori și panouri în regiunile urbane.

Un bărbat în vârstă de 33 de ani a decedat electrocutat în timp ce încerca să-și repare acoperișul locuinței, a precizat, la un post local de radio, un responsabil din domeniul protecției civile al regiunii Bicol.

Circa 499 de curse aeriene au fost decalate, 100.000 de persoane fiind afectate de măsura închiderii preventive a tuturor celor patru terminale de pe aeroportul principal din Manila timp de 12 ore până marți la ora 11:00 p.m (15:00 GMT).

În celelalte regiuni ale țării care nu au fost afectate de intemperii, transportul aerian s-a desfășurat în condiții normale.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare au înfățișat valuri izbindu-se de diguri, țigle luate de vânt de pe acoperișuri, copaci prăbușiți pe carosabil sau bătuți de vântul puternic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Agenției pentru managementul dezastrelor, Mark Timbal, măsurile preventive au minimizat efectele furtunii asupra oamenilor până la această oră.

"S-au înregistrat progrese importante la nivelul administrației locale în ceea ce privește managementul și pregătirea în caz de dezastru", a declarat acesta pentru portul de știri ANC.

Autoritățile au avertizat asupra pericolului producerii unor valuri cu o înălțime de până la trei metri, precum și inundații și alunecări de teren provocate de vânturile puternice și ploile torențiale.

Instituțiile publice și unitățile de învățământ au fost închise în zona metropolitană din Manila, iar companiile de utilități au îndemnat populația să se înarmeze cu răbdare în eventualitatea unor pene de electricitate. Paza de coastă a sistat transportul comercial marin în regiunile afectate.

Guvernatorul provincial din regiunea Bicol, Al Francis Bichara, a precizat că este important să fie efectuată evacuarea obligatorie a zeci de mii de familii.

"Vântul este atât de puternic", a spus acesta. "Unele dintre locuințe au fost sever avariate".

Filipine găzduiește Jocurile Asiei de Sud-Est până pe 11 decembrie, organizatorii fiind nevoiți să decaleze mai multe evenimente printre care competiții de surfing, caiac, windsurfing, polo, ambarcațiuni, skateboard, canoe.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău