O persoană a murit în incendiile masive din Grecia

  • 22 August 2023 19:26
O persoană a murit în incendiile masive din Grecia

Peste 60 de incendii de vegetație au izbucnit în ultimele 24 de ore și fac ravagii în centrul și nord-estul Greciei, dar și pe insula Evia. Cel puțin o persoană a murit și două au fost rănite. În regiunea Evros, de la granița cu Turcia, mai multe sate au fost evacuate. România a trimis în zonă 56 de pompieri și 12 autospeciale. Salvatorii români au ajuns în această dimineață în Grecia, au încheiat cu succes prima intervenție și au plecat spre următoarea locație, în regiunea Dadia.

În regiunea Evros, din nord-estul Greciei, sunt 14 incendii active care cu greu pot fi ținute sub control. 13 sate au fost evacuate, dar deja flăcările au ajuns în cel puțin două comunități, transmite Stirile TVR.

O persoană fost găsită fără viață într-o fermă, iar ordine de evacuare preventivă au fost emise inclusiv pentru orașul Alexandropolis, capitala regională. Într-o primă fază vor fi mutați pacienții din spitalul universitar din oraș amenințat de flăcări.

Acolo luptă cu incendiul 52 de salvatori români din contingentul de 56 de pompieri și 12 autospeciale trimise de țara noastră. Este prima intervenție a pompierilor români care au ajuns în această dimineață în Evros.

"Modulul național specializat de stins incendii de pădure, care a fost dislocat ieri în sprijinul autorităților și comunităților elene, a ajuns în cursul acestei dimineți în Grecia și a fost solicitat, deja, la prima intervenție. Intervenția modulului României se derulează sub coordonarea ofițerului elen de legătură, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Ajutorul oferit de România a fost apreciat de primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis în timpul unei întâlniri cu premierul român care a avut loc la Atena.

Și Cipru ajută Grecia și a trimis două avioane cisternă.

În toată regiunea Evros, autoritățile au interzis accesul în păduri și în zonele montane, iar patrule militare au fost trimise să vegheze la respectarea regulilor.

Situația din Evros nu este singulară. În ultimele 24 de ore, în Grecia au izbucnit încă 53 de incendii de vegetație în centrul țării, dar și pe insula Evia care a mai fost devastată de flăcări și luna trecută. Incendiile de acum vin pe fondul unei noi perioade de caniculă, iar meteorologii avertizează că și în zilele următoare temperaturile vor urca până la 44 de grade.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău