O pereche de pantofi de sport ai rapperului Kanye West, vândută pentru 1,8 milioane de dolari, un nou record

  • 26 Aprilie 2021 17:27
O pereche de pantofi de sport ai rapperului Kanye West, vândută pentru 1,8 milioane de dolari, un nou record

O pereche de pantofi de sport Nike Air Yeezy 1 ai rapperului Kanye West a fost vândută unei platforme de investiții specializate pentru 1,8 milioane de dolari, a anunțat luni Sotheby's, care a organizat vânzarea, suma fiind de trei ori mai mare față de precedentul record în urma vânzării unei perechi de încălțăminte sport, informează AFP, preluat de Agerpres.

Recordul de preț pentru o pereche de pantofi sport, care a fost doborât de mai multe ori în ultimii ani, era deținut până în prezent de perechea Air Jordan 1, fabricată de Nike, care a fost vândută cu 615.000 de dolari în cadrul unei licitații organizate de casa Christie's la jumătatea lunii august din 2020

Pantofii sport de culoare neagră, model unic, au fost prima pereche din gama Yeezy care a fost prezentată în public, atunci când rapperul Kanye West i-a purtat la gala Grammy Awards din 2008. La vremea respectivă, era vorba despre un prototip. Modelul intrat în fabricație a fost pus în vânzarea abia în aprilie 2009.

 Este un nou semnal de vitalitate al acestei piețe, care, în urmă cu zece ani, era doar o nișă, iar acum interesează atât marele public, cât și colecționari importanți. Potrivit analiștilor din cadrul societății financiare Cowen, piața mondială de revânzare a tenișilor de colecție ar putea depăși 30 de miliarde de dolari până în 2030.

Prețioasa pereche a fost achiziționată de Rares, o platformă lansată la sfârșitul lui martie de Gerome Sapp, un fost jucător profesionist de fotbal american, în vârstă de 40 de ani.

Platforma permite persoanelor particulare să investească în pantofi sport foarte rari, pe care nu i-ar putea cumpăra pe cont propriu.

Mai exact, Rares achiziționează o pereche de colecție, pe care o introduce apoi în bursa platformei. Orice persoană fizică poate apoi cumpăra acțiuni ale perechii respective, așa cum ar proceda în cazul unei companii cotate la bursă.

Există apoi posibilitatea revinderii acestor acțiuni pe platformă. Prețul variază, la fel ca în cazul unei burse clasice de schimb, în funcție de cerere și ofertă.

Prețul oferit de Rares depășește estimarea casei de licitații Sotheby's, o sumă peste un milion de dolari.

Perechea de Air Yeezy 1 a fost achiziționată în urma unei vânzări private: casa de licitații, în acest caz Sotheby's, pune direct în contact potențialul cumpărător și vânzătorul, în acest caz colecționarul newyorkez Ryan Chang.

Nu are loc o procedură de licitație, iar cumpărătorul își păstrează anonimatul, cu excepția cazului în care dorește să fie cunoscut public, așa cum este cazul Rares.

Pentru Brahm Wachter, responsabilul departamentului de streetwear și al noilor obiecte de colecție Sotheby's, prețul obținut ''demonstrează foarte bine faptul că Kanye (West) este unul dintre cei mai influenți designeri ai epocii noastre''.

Înainte să colaboreze cu rapperul, producătorul și designerul Nike nu botezase modele de încălțăminte decât cu numele unor sportivi celebri.

Modelul Air Yeezy 1 a fost lansat, în serie limitată, în 2009, fiind urmat de modelul Air Yeezy 2 în 2012. Însă în anul următor, Kanye West a pus capăt parteneriatului său cu Nike, considerând că veniturile care îi reveneau erau insuficiente.

Artistul s-a asociat ulterior cu Adidas în 2014, pentru a crea marca specială Yeezy, care a avut parte de un succes atât de mare în rândul publicului, încât a generat venituri de aproape 1,7 miliarde de dolari în 2020, potrivit unei note interne a băncii UBS, citată de Bloomberg.

Deși nu este creatorul principal al modelului Air Yeezy 1, Kanye West a avut totuși o influență destul de importantă asupra designului acestor pantofi sport. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,36
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:6,69 m/s
Fri
17
Sat
21
Sun
16
Mon
12
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău