O parte din centura capitalei și drumul Dubăsari-Chișinău-Leușeni vor fi modernizate și reparate
-
08 Noiembrie 2023 12:10
Două sectoare de drum național vor fi reabilitate și modernizate în Rep. Moldova. Este vorba despre o parte din centura capitalei și drumul Dubăsari-Chișinău-Leușeni. Decizia a fost aprobată de Guvern în cadrul ședinței din 8 noiembrie. Tot astăzi, Guvernul a aprobat modificări la legea cu privire la ajustarea legislației în domeniul transportului rutier, transmite Radio Chișinău.
Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”. Documentul prevede contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 milioane de euro, suma reprezintă 50% din cofinanțarea proiectului, cealaltă parte a sumei fiind alocată de Banca Europeană de Investiții, a declarat în cadrul ședinței, Secretarul de stat în domeniul Transporturilor, Mircea Păscăluță.
„Conform acordului de împrumut este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a sectoarelor de drumuri strategice: drumul M2 - centura orașului Chișinău, sectorul 2, ce prevede extinderea la 4 benzi de circulație cu lungimea estimativă de 7 km. De asemenea, vor fi reabilitate estimativ 85 km din drumul M1, frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina. Aceste tronsoane au o importanță națională și strategică atât pentru fluidizarea traficului, cât și pentru îmbunătățirea conectivității Rep. Moldova cu Ucraina și UE. Reconstrucția, reabilitarea și modernizarea drumurilor reprezintă un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere a Rep. Moldova”, a spus Mircea Păscăluță.
Un alt proiect aprobat de Guvern în cadrul ședinței se referă la ajustarea legislației în domeniul transportului rutier. Secretarul de stat în domeniul Transporturilor, Mircea Păscăluță.
„Printre beneficiile aduse de aceste ajustări se enumeră: fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier, stabilim fiscalizarea procesului de acordare a biletelor de călătorie, asta înseamnă că biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic. Totodată, reducerea birocrației, operatorii transportului rutier pot spune adio foii de parcurs, aceasta este exclusă din lista documentelor de stricta evidență. Pentru a simplifica și mai mult viața șoferilor vor fi excluse din lista documentelor necesare la bord un șir de acte care există deja în sistemele informaționale ale agenției naționale transport auto. Participarea directă a autorităților publice locale în procesele decizionale. Putem enumera și eliminarea limitărilor de ore, atât la nivel de transport internațional, cât și la nivel național. Toți cetățenii Rep. Moldova trebuie să circule în confort și în siguranță, dar și la un preț accesibil și onest pentru aceste servicii”, a declarat Mircea Păscăluță.
Premierul Dorin Recean a menționat în cadrul ședinței că este necesară regândirea rețelei de transport auto de pasageri în toată țara și a sistemului de finanțare și colectare a taxelor de transport, pentru că toate problemele apar de aici.