O parte a militarilor turci desfășurați la Mosul se retrag spre nordul țării

  • 14 Decembrie 2015 12:23
O parte a militarilor turci desfășurați la Mosul se retrag spre nordul țării

O parte a militarilor turci desfășurați în jurul orașului irakian Mosul au părăsit această zonă și se îndreaptă spre nordul Irakului 'în cadrul unui nou dispozitiv', a anunțat luni agenția de presă turcă Anadolu, citată de Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, Turcia a desfășurat tancuri și sute de soldați la Bashiqa, în apropiere de Mosul, oraș ocupat din iunie anul trecut de gruparea jihadistă Statul Islamic, ceea ce a dus la tensionarea relațiilor dintre Ankara și Bagdad.

Potrivit Reuters, biroul premierului turc și-a anunțat vineri decizia de reorganizare a personalului militar din tabăra de la Bashiqa, în cadrul unui 'nou dispozitiv', conform unei surse militare turce.

'Un convoi de 10-12 vehicule, printre care tancuri', a părăsit Bashiqa cu direcția nord, a indicat agenția Anadolu, citând surse militare, fără a preciza dacă forțele respective vor rămâne în Irak sau vor reveni în Turcia.

Un contingent turc antrenează în tabăra de la Bashiqa trupe ale guvernului regional al Kurdistanului irakian, precum și voluntari irakieni care vor să lupte contra Statului Islamic.

Ankara susține că forțele sale desfășurate în zona Mosul au ca misiune asigurarea protecției instructorilor săi de la Bashiqa.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins posibilitatea retragerii trupelor desfășurate la Bashiqa, dar a evocat posibilitatea unei reorganizări a dispozitivului militar turc din nordul Irakului.

'Numărul soldaților noștri va fi majorat sau redus în funcție de numărul kurzilor peshmerga pe care îi antrenează', a declarat șeful statului turc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău