O parte a migranților ilegali care au reușit să treacă din Rusia în Finlanda au dispărut
-
19 Ianuarie 14:42
În jur de 160 de persoane care au depus cereri de azil în Finlanda anul trecut după ce au trecut granița din Rusia au dispărut între timp, a anunțat autoritatea finlandeză responsabilă de imigrație, citată de Reuters, citat de hotnews.ro.
Finlanda și-a închis la sfârșitul lunii noiembrie toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, măsură luată la două săptămâni după ce guvernul de la Helsinki a acuzat pentru prima oară Moscova că încearcă să organizeze o provocare cu migranți la granița dintre cele două țări.
Rusia a negat că grănicerii săi direcționează și însoțesc migranți fără documente până la granița cu Finlanda în vederea traversării acesteia.
Migri, autoritatea finlandeză responsabilă de imigrație, a precizat vinerea aceasta că a primit 1.323 de solicitări de azil la granița de est între lunile august și decembrie ale anului trecut și că aproape toate au fost înregistrate în ultimele două luni ale lui 2023: 900 în noiembrie și 300 în decembrie.
Antti Lehtinen, directorul departamentului pentru azil din cadrul Migri, a precizat pentru Reuters că în jur de 160 dintre solicitanți au dispărut din centrele de recepție și că locul în care au ajuns majoritatea dintre aceștia este necunoscut.
O mică parte din solicitanții de azil au fost găsiți în alte țări
Autoritățile finlandeze au identificat însă 18 solicitanți de azil care au plecat din centre și au reușit să ajungă în alte țări europene, printre care Olanda, Belgia, Norvegia, Suedia, Franța, Germania și Elveția. Ei au fost identificați după ce au depus cereri de azil și în aceste țări.
„Este desigur posibil ca majoritatea acestor 160 [de migranți] să fi mers înspre o altă țară, dar ei nu au depus deocamdată cereri în țara respectivă”, a spus Lehtinen.
Fiecare solicitant de azil înregistrat de Finlanda este amprentat iar amprentele sale sunt încărcate în sistemul Eurodac, baza de date comună a Europei.
Regulile UE prevăd că țara prin care un migrant a intrat în spațiul comunitar este responsabilă de procesarea solicitării sale de azil, prevedere care de-a lungul anilor a provocat nemulțumirea unor state membre precum Italia și Grecia.
Mai devreme în cursul lunii ianuarie Finlanda a anunțat că extinde măsura închiderii graniței cu Rusia până pe 11 februarie, afirmând că este probabil ca solicitanții de azil să își reia asaltul asupra punctelor de trecere a frontierei în cazul redeschiderii acestora.