O organizație condusă de apropiații lui Igor Dodon vrea să strângă semnături în favoarea denumirii limbii oficiale „limba moldovenească”

  • 31 August 2018 11:35
O organizație condusă de apropiații lui Igor Dodon vrea să strângă semnături în favoarea denumirii limbii oficiale „limba moldovenească”

O organizație condusă de apropiați ai Partidului Socialiștilor și președintelui Igor Dodon intenționează să lanseze o campanie de colectare de semnături în favoarea fortificării denumirii limbii oficiale „limba moldovenească”, precum și pentru oferirea limbii ruse statut de limbă oficială în Republica Moldova.

Campania este anunțată de organizația „Za russkii iazîk” (pentru limba rusă), condusă de Mihail Ahremțev, candidat pe listele Partidului Socialiștilor la alegerile parlamentare din 2014. Inițiativa a fost prezentată astăzi, 31 august, în cadrul unei conferințe de presă și de Serghei Mișin, membru al Consiliului societății civile, constituit și condus de Igor Dodon. 

Problema denumirii oficiale a limbii de stat în Republica Moldova creează dispute în societate de mai bine de două decenii. În Declarația de Independență din 27 august 1991 este statuată limba română. Totuși, în Constituția adoptată în 1994, în contextul unei majorități parlamentare filo-ruse a fost stabilit că limba de stat este așa-numita „limbă moldovenească”. Pe parcursul anilor au existat mai multe inițiative de a modifica art.13 din Constituție, dar nu s-a ajuns la discutarea acestei chestiuni în Parlament. 

La 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională constatat că prevederea din Declarația de Independență referitoare la limba română ca limbă de stat a Republicii Moldova prevalează asupra prevederii referitoare la limba moldovenească din articolul 13 al Constituției.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău