O nouă tehnică inventată de o infirmieră pentru a extrage doze suplimentare de vaccin anti-COVID

  • 07 Aprilie 2021 13:33
O nouă tehnică inventată de o infirmieră pentru a extrage doze suplimentare de vaccin anti-COVID

O nouă tehnică care permite extragerea mai multor doze de vaccin anti-Covid-19 ar putea contribui la imunizarea unui număr mai mare de persoane. Metoda a fost inventată de infirmiera finlandeză Sari Roos și se bazează pe bule de aer, transmite Digi24.ro.

Potrivit sursei citate,tehnica face posibilă extragerea celei de-a șaptea doze din flacoanele de vaccin Pfizer-BioNTech - cu una mai mult decât cele șase doze aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și care pot fi extrase, în mod normal, cu ajutorul unor ace și seringi speciale.

Însă acele ace și seringi speciale, denumite "low-dead-space" ("cu spațiu mort redus"), nu sunt disponibile în cantități suficiente la nivel global, fapt care face noua tehnică inventată de Sari Roos cu atât mai prețioasă pentru țările care încearcă să își protejeze populațiile împotriva noilor variante de coronavirus, mai infecțioase și care contribuie la propagarea celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Tehnica inventată de Sari Roos, similară unei proceduri folosite în Danemarca, începe prin extragerea unei cantități de vaccin lichid și împingerea sa înapoi în flacon, pentru a elimina aerul din seringă. Sari Roos extrage apoi doza exactă, pe care o completează cu aer steril din flacon, scrie Agerpres. Doza extrasă este apoi injectată, iar risipa de doze este minimală.

"Scopul aerului este acela de a împinge tot lichidul în pacient prin ac și de a închide canalul de injectare pentru ca pacientul să nu sângereze", a declarat Sari Roos, care lucrează ca infirmieră la spitalul Laakso din Helsinki.

Succesul tehnicii sale a atras atenția colegilor ei de breaslă atât din țară, cât și din străinătate, care doresc să extragă cât mai multe doze de vaccin din fiecare recipient.

Tuija Kumpulainen, directoarea departamentului pentru sănătatea și siguranța pacienților din cadrul Ministerului Sănătății din Finlanda, consideră că extragerea dozelor suplimentare este o procedură sigură atunci când este realizată cu precizie.

"Experți calificați pot să extragă mai multe doze, dar chiar și ei trebuie să se asigure că nicio cantitate de lichid nu rămâne în echipamentele folosite, pentru că, dacă se întâmplă așa, ar însemna că acea doză ar fi prea mică", a declarat ea.

Deși tehnica nu este ușor de realizat și nu funcționează de fiecare dată, ea face de asemenea posibilă extragerea a 12 doze din flacoanele de 10 doze ale vaccinurilor AstraZeneca și Moderna - celelalte două vaccinuri aprobate de EMA și utilizate în prezent în UE.

"Numărul dozelor suplimentare este important", a declarat Jutta Peltoniemi, medic specializat în boli infecțioase în orașul Turku din sud-vestul Finlandei.

"Imaginați-vă că vă aflați printre acele persoane suplimentare pe care le-am vaccinat astăzi în Helsinki și care, fără această tehnică, ar fi trebuit să mai aștepte (până să fie vaccinate, n.r.). Aceste doze suplimentare salvează vieți", a adăugat Sari Roos.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău