O nouă specie de țestoasă a fost descoperită în Mexic

  • 12 Iunie 2018 15:40
O nouă specie de țestoasă a fost descoperită în Mexic

O țestoasă care trăiește în vestul Mexicului a fost clasificată recent de cercetători ca aparținând unei specii noi, chiar dacă rezidenții avertizează de mult timp oamenii de știință cu privire la existența sa, notează AFP.

"Kinosternon vogti" este o mică țestoasă cu o pată galbenă pe vârful nasului, care trăiește în pârâurile sau râurile din apropierea localității balneare Puerto Vallarta, din statul Jalisco, de pe coasta vestică mexicană.

Potrivit cercetătorilor, "Kinosternon vogti este o specie endemică, care trăiește doar în acest loc", după cum a explicat pentru AFP Fabio German Cupul, profesor la Universitatea din Guadalajara.

Această țestoasă se deplasează mai rapid decât suratele sale și îi place să se refugieze la umbra unui copac pentru a se feri de soare.

Poreclită "mica cască din Vallarta", datorită asemănării carapacei sale cu o cască, ea nu depășește 10 centimetri în lungime, putând fi ținută în palma mâinii. "Este mai lată decât înaltă, spre deosebire de toate celelalte specii de țestoasă", a explicat Cupul.

Mica țestoasă aparține genului Kinosternon, din care există alte 12 specii în Mexic.

Noua specie a fost numită științific "Kinosternon Vogti" în cinstea herpetologului american Richard Vogt, care de mai bine de 40 de ani studiază țestoasele din Statele Unite, Mexic și America Centrală.

Doar nouă exemplare din această nouă specie au putut fi studiate, dintre care patru în viață (trei masculi și o femelă) și cinci descoperite moarte. Cele câteva specimene găsite în viața clasează această țestoasă în rândul speciilor cu risc ridicat de dispariție", a avertizat Cupul.

Localnicii au raportat prezența acestei reptile în urmă cu 20 de ani, însă oamenii de știință au crezut inițial că este vorba de pui de țestoase din alte specii deja cunoscute în zonă.

Abia în ultimii cinci ani oamenii de știință au început să fie interesați de Kinosternon Vogti. Rezultatele activității lor au fost publicate în luna mai în revista științifică Chelonian Conservation and Biology, specializată în studiul țestoaselor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău