O nouă specie de om preistoric, descoperită în Israel

  • 25 Iunie 2021 12:11
O nouă specie de om preistoric, descoperită în Israel

O nouă specie de om preistoric descoperită recent în Israel pune sub semnul întrebării teza privilegiată potrivit căreia omul de Neanderthal a apărut în Europa și apoi a migrat spre sud, au anunțat joi cercetători israelieni, potrivit AFP, transmite Agerpres.

În timpul săpăturilor arheologice din apropierea orașului Ramla, din centrul Israelului, echipa dr Yossi Zaidner, de la departamentul de arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim, a descoperit rămășițe umane preistorice pe care nu le-a putut atribui niciunei specii cunoscute de Homo.

Într-un studiu publicat în revista Science, o echipă de antropologi de la Universitatea din Tel Aviv și echipa dr Zaidner au identificat o nouă specie din genul Homo, „Nesher Ramla”, numită după situl în care a fost găsită.

Potrivit oamenilor de știință, oasele umane descoperite datează de acum 140.000 până la 120.000 de ani î. Hr. Au caracteristici comune cu omul de Neanderthal, în special în ceea ce privește dinții și maxilarul, dar și cu alte tipuri de oameni preistorici în ceea ce privește craniul.

Noua specie diferă însă de omul modern prin absența bărbiei, structura craniului și prezența unor dinți foarte mari, precizează studiul.

Autorii susțin că au găsit, de asemenea, la o adâncime de opt metri, o cantitate semnificativă de oase de animale, cai, cerbi și bouri, precum și unelte de piatră.

Pentru dr. Zaidner, acest lucru „arată că Homo Nesher Ramla poseda tehnologii avansate de producere a uneltelor de piatră și cel mai probabil a interacționat cu Homo sapiens din zonă”.

”Această descoperire este deosebit de impresionantă, deoarece ne arată că, în această etapă târzie a evoluției umane, au existat mai multe specii de Homo care au trăit în același loc și în același timp”, a continuat el.

Potrivit studiului, alte câteva fosile cu caracteristici similare descoperite anterior în Israel pot fi atribuite acestei noi specii de Homo.

Descoperirea de la Nesher Ramla pune sub semnul întrebării teza privilegiată conform căreia Neanderthal a apărut în Europa și ar fi migrat apoi spre sud.

”Fosilele de la Nesher Ramla ne fac să punem la îndoială această teorie, sugerând că strămoșii neanderthalienilor europeni trăiau deja în Levant în urmă cu 400.000 de ani”, explică profesorul Israel Hershkovitz, de la Universitatea din Tel Aviv.

De fapt, descoperirile noastre arată faptul că faimoșii neanderthalieni din Europa de Vest sunt doar rămășițele unei populații mult mai mari care a trăit aici, în Levant, și nu invers”, a adăugat el.

Grupuri mici de tipul Homo Nesher Ramla au migrat în Europa – unde au evoluat în neanderthalienii „clasici” pe care îi cunoaștem bine, dar și în Asia, unde au evoluat populații arhaice cu trăsături asemănătoare cu cele ale neanderthalienilor, explică dr. Rachel Sarig de la Universitatea din Tel Aviv, co-autoare a studiului.

„Fiind o răscruce de drumuri între Africa, Europa și Asia, Israelul a servit ca un creuzet în care diferite populații umane s-au amestecat și apoi s-au răspândit în întreaga lume veche””, explică ea.

„Descoperirea noii specii de Homo are o mare importanță științifică”, conchide profesorul Hershkovitz, „deoarece adaugă o altă piesă la puzzle-ul evoluției umane și ne ajută să înțelegem migrația umană în Lumea Veche”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău