O nouă serie de sancțiuni britanice împotriva Rusiei în legătură cu referendumurile ''fictive'' în patru regiuni din Ucraina

  • 26 Septembrie 2022 19:58
O nouă serie de sancțiuni britanice împotriva Rusiei în legătură cu referendumurile ''fictive'' în patru regiuni din Ucraina

Guvernul britanic a anunțat luni o nouă serie de sancțiuni în legătură cu ceea ce a calificat drept un "simulacru" de referendumuri organizate de Moscova în vederea atașării la Rusia în patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, controlate integral sau parțial de forțele ruse, relatează Reuters și AFP.

Luni, cetățenii din patru regiuni ale Ucrainei au votat pentru a patra zi consecutiv la referendumurile organizate de Moscova privind aderarea la Rusia, un plan pe care Kievul și Occidentul l-au calificat drept un "simulacru", afirmând că rezultatele au fost dinainte stabilite și că nu le vor recunoaște, scrie Agerpres.

Marea Britanie a declarat că printre persoanele sancționate figurează înalți responsabili ruși implicați în organizarea acestor referendumuri.

"Referendumurile fictive organizate sub amenințarea armelor nu pot fi nici libere, nici echitabile și nu le vom recunoaște niciodată rezultatele", a transmis, printr-un comunicat, ministrul britanic de externe James Cleverly.

"Sancțiunile adoptate astăzi (luni) îi vizează pe cei care se află în spatele acestor mascarade de scrutine, precum și indivizi care continuă să susțină războiul declanșat de puterea rusă', a declarat el, conform textului.

Printre cele 92 de persoane și entități vizate figurează în special "responsabili ruși de rang înalt care au organizat scrutinele ilegale în patru regiuni din Ucraina, precum și 'agenția de relații publice preferată' a lui (Vladimir) Putin", detaliază ministerul în același comunicat.

Este vorba de 33 de indivizi trimiși în regiunile unde au avut loc actualele așa-zise scrutine și de agenția IMA Consulting, care ar fi 'organizat campaniile publice pentru aceste simulacre de referendumuri', în special pentru 'a apăra falsa lor legitimitate în Rusia', indică ministerul.

Patru oligarhi au fost adăugați pe lista cu sancțiuni a Marii Britanii. Aceștia sunt God Nisanov și Zarah Iliev, doi lideri ai unor grupuri de dezvoltare imobiliară, Iskander Mahmudov, directorul executiv a două companii siderurgice, și Igor Makarov, președintele grupului Areti, care activează în sectorul gazelor și petrolului.

Londra a declarat că printre persoanele sancționate figurează 55 de membri în consiliile de administrație și directori de organizații care, potrivit guvernului, "continuă să finanțeze mașina de război rusească", printre care Gazprombank, Sberbank și Sovcombank.

Marea Britanie a sancționat până în prezent peste 1.200 de persoane și 120 de entități, ca represalii la invazia rusă în Ucraina la sfârșitul lunii februarie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Mon
0
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău