O nouă schemă pe piața energiei din Moldova: ANRE anunță că o va investiga

  • 29 Septembrie 2022 11:37
O nouă schemă pe piața energiei din Moldova: ANRE anunță că o va investiga

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a inițiat o nouă investigație pe piața energiei electrice în scopul elucidării circumstanțelor, care au dus la distorsionarea funcționării pieței, scrie mold-street.com.

Potrivit ANRE, aceasta a primit o sesizare din partea companiei Premier Energy Distribution SA, în care „operatorul sistemului de distribuție informează despre identificarea unor acțiuni speculative din partea unor participanți la piața angro a energiei electrice, care au dus la obținerea unor venituri nejustificate în luna iunie 2022”.

Despre ce sume este vorba și cine sunt beneficiarii deocamdată nu se anunță, dar surse de pe piață spun că e vorba despre o nouă schemă prin care anumiți afaceriști au reușit să obțină profituri importante.

Aceasta, în condițiile în care, pe de o parte, autoritățile anunță că negociază cu Moldgres și cu Ucraina achiziția la prețuri mici a energiei, iar, pe de altă parte, această energie este revândută apoi la prețuri mult mai mari.

Totodată, ANRE susține că operatorul sistemului de transport Moldelectrica a confirmat faptul că anumiți participanți la piață intenționat indică valori mai mici aferente în notificărilor fizice, pentru a obține un profit nejustificat.

În consecință, conform prevederilor Legii cu privire la energetică și Legii cu privire la energia electrică, ANRE informează despre inițierea investigației pe piața energiei electrice în scopul elucidării circumstanțelor care au dus la distorsionarea funcționării acesteia.

Amintim că ANRE a mai inițiat o anchetă pe piața energiei electrice, după ce la începutul lunii decembrie 2021 compania Furnizare Energie a rămas fără sursă de livrare a energiei, ca urmare a refuzului producătorului Молдавская ГРЭС (Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan - Moldgres) de a livra curent.

ANRE a comunicat, în aprilie 2022, că în procesul analizei materialelor prezentate de către participanții la piața energiei electrice implicați, a pus accent pe respectarea de către Moldgres și Furnizare Energie a obligațiilor contractuale existente, precum și neadmiterea aplicării unor practici abuzive în raporturile cu partenerii comerciali, care ar putea crea dezavantaje concurențiale.

ANRE nu a oferit detalii privind constatările din cadrul anchetei, dar a precizat atunci că va remite Consiliului Concurenței, în termen de 7 zile, Raportul privind rezultatele investigației pe piața energiei electrice, pentru examinare prin prisma legislației concurențiale, scrie sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău