O nouă rundă de negocieri între Bruxelles și Londra privind relațiile post-Brexit se încheie fără progrese semnificative

  • 05 Iunie 2020 16:00
O nouă rundă de negocieri între Bruxelles și Londra privind relațiile post-Brexit se încheie fără progrese semnificative

Noua rundă de negocieri între Londra și Bruxelles privind relațiile post-Brexit între Regatul Unit și UE s-a încheiat fără progrese semnificative, potrivit mesajelor transmise de cei doi șefi ai echipelor de negociere, David Frost și Michel Barnier, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

''Progresele rămân limitate, dar discuțiile noastre s-au purtat într-un ton pozitiv'', a transmis într-un comunicat negociatorul șef britanic David Frost. ''Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obține în formatul negocierilor la distanță. Dacă vrem să facem progrese, atunci este clar că trebuie să intensificăm și să accelerăm lucrul'', a constatat el despre discuțiile care încă se poartă prin videoconferință din cauza pandemiei de coronavirus.

Un mesaj asemănător a venit din partea negociatorului șef european Michel Barnier. ''Săptămâna aceasta nu am avut zone semnificative de progres (...) Nu putem continua așa la nesfârșit'', a spus acesta la o teleconferință de presă. El a insistat că cele două părți trebuie să ajungă la un acord până pe 31 octombrie și a afirmat că rămâne valabilă propunerea UE de prelungire a perioadei de tranziție post-Brexit dincolo de data de 31 decembrie, prelungire respinsă până în prezent de guvernul condus de Boris Johnson.

Potrivit lui David Frost, guvernul britanic este dispus să facă eforturi pentru a se ajunge la o înțelegere cu UE ''cel puțin asupra liniilor generale ale unui acord echilibrat'', care să țină cont de refuzul Regatului Unit de a se alinia normelor UE (așa-numitul ''level playing field'' cerut de Bruxelles) și de poziția britanicilor privind dosarul pescuitului, cele două principale subiecte de divergență între Londra și Bruxelles.

Reprezentanții sectorului britanic de pescuit se împotrivesc vehement cerinței Bruxelles-ului ca un acord comercial să fie legat de accesul în apele britanice în aceleași condiții ca și până acum pentru pescarii europeni, mai ales cei francezi, belgieni și olandezi.

Speranța unei ieșiri din impas se îndreaptă acum spre întâlnirile pe care premierul britanic Boris Johnson le va avea la sfârșitul lunii cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cu președintele Consiliului European Charles Michel.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că indiferent dacă va exista sau nu un acord Regatul Unit va părăsi piața unică europeană și uniunea vamală europeană și a cerut mediului de afaceri să se pregătească pentru aceasta.

La rândul său, ministrul britanic de stat Michael Gove a estimat joi că președinția germană a Consiliului UE care va începe la 1 iulie va aduce ''leadership-ul necesar pentru a se ajunge la un acord''.

Precedenta rundă de negocieri, defășurată la jumătate lunii mai, s-a încheiat cu un schimb de amenințări între Bruxelles și Londra cu privire la un posibil eșec al negocierilor privind relația lor post-Brexit.

Dacă până la finalul perioade de tranziție post-Brexit (în care Regatul Unit continuă să aplice regulile UE) nu se va încheia un acord și Londra nu-și schimbă poziția privind extinderea tranziției dincolo de 31 decembrie, relațiile economice dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Europenii doresc un acord extins care să cuprindă și norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce britanicii doresc doar un acord clasic de liber schimb - așa cum UE a încheiat cu Canada - și la care să poată fi adăugate ulterior mici înțelegeri sectoriale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău